Smrtnosť na Covid-19 súvisí s kvalitou ovzdušia. Ukazuje nová štúdia

Veronika Salayová

Nová štúdia prišla s informáciami, že môže existovať súvislosť medzi smrtnosťou na ochorenie Covid-19 a dlhodobým znečistením ovzdušia. 

Nová štúdia publikovaná v časopise Environmental Pollution od autorského kolektívu z Talianska a Dánska poukazuje na možnú súvislosť medzi smrtnosťou na nový typ koronavírusu a dlhodobým znečistením ovzdušia v konkrétnej oblasti.

Vysoká smrtnosť bola v Taliansku zaznamenaná predovšetkým v regiónoch Lombardia a Emilia-Romagna. Oba tieto regióny sa nachádzajú v severnej časti krajiny, kde je vysoká miera znečistenia, najmä prachovými časticami PM2,5.

Zdroj: chmibrno
Zdroj: chmibrno

Znečistenie ovzdušia je jedným z najznámejších pôvodcov dlhodobého zápalu, avšak nielen prachové častice môžu prispievať k tvorbe zápalu. Dôležitú úlohu hrajú napríklad aj koncentrácie prízemného ozónu alebo oxidu siričitého.

V závere štúdie autori konštatujú, že vedecké poznatky o možných dopadoch vysokých koncentrácií prachových častíc a ďalších znečisťujúcich látok znamenajú, že ľudia žijúci v oblastiach dlhodobo vysokého znečistenia ovzdušia môžu mať oslabený imunitný systém či byť viac náchylní k rozvoju chronických dýchacích ťažkostí a infekciám, a to vrátane mladých a zdravých jedincov.

Podľa autorov môže práve toto vysvetľovať, prečo v oblastiach severného Talianska pozorujeme vyššiu smrtnosť po nakazení novým koronavírusom. 

Autori tiež zmieňujú, že do hry, samozrejme, vstupuje celý rad ďalších faktorov, ktoré môžu byť v konečnom dôsledku dôležitejšie než dlhodobá miera znečistenia v tejto oblasti.

Jáchym Brzezina, vedúci oddelenia kvality ovzdušia v Českej republike, do istej miery spochybnil túto štúdiu. Uvádza, že región Emilia-Romagna nie je v najviac znečistenej oblasti a takto znečistených oblastí je viac.

Štúdii vyčíta, že sa vôbec nezaoberá potenciálne vysokým znečistením v iných oblastiach, ako je Európa, pritom smrtnosť z iných oblastí poznáme.

Ďalším problémom je samotná smrtnosť, ktorá je podľa Brzezinu skreslená. Štúdia sa nezaoberá faktom, že zvýšená smrtnosť je aj v iných oblastiach, kde však neprevláda vyššia miera znečistenia a, naopak, v oblastiach, kde znečistenie dosahuje vyššie hodnoty, smrtnosť vyššia nie je, napríklad v Poľsku.

Posledným dôležitým faktom je, že v podstate nikto v tejto chvíli nedokáže vyčísliť podiel jednotlivých faktorov ako napríklad priemerný vek obyvateľstva, kapacita a vybavenosť zdravotníckeho systému, prijaté preventívne opatrenia v krajine a mnoho ďalších faktorov, ktoré majú vplyv na smrtnosť na ochorenie Covid-19.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd