SNEH aj DÁŽĎ: Nasnežilo 30 cm snehu a vodné toky dosahujú 3. SPA. Problémy sú aj na cestách

SNEH aj DÁŽĎ: Nasnežilo 30 cm snehu a vodné toky dosahujú 3. SPA. Problémy sú aj na cestách
Veronika Salayová

Výdatný dážď, ktorý zasiahol naše územie počas včerajška, spôsobil vzostup vodných tokov. Mnohé dosahujú 3. SPA a vylievajú sa zo svojich brehov. Problémy sú aj v dôsledku sneženia, a to najmä na cestách. 

Slovensko zasiahla vlna nepriaznivého počasia. Vo štvrtok nás zasiahol výdatný dážď, ktorý vyvolal výrazné vzostupy vodných tokov, no zároveň aj výdatne snežilo, vplyvom čoho sa situácia najmä na strednom Slovensku výrazne skomplikovala. 

Niekde teda problémy spôsoboval dážď, inde ťažký mokrý sneh, v dôsledku čoho sa lámali konáre stromov a padali na elektrické vedenia. Podvečer bolo mnoho obcí, najmä na strednom Slovensku, bez prúdu. 

Mnohé sa energetikom podarilo pomerne rýchlo odstrániť. Aktuálne nie sú evidované rozsiahle výpadky prúdu.

V Kremnici napadlo 30 cm snehu

Čo sa týka snehu, počas včerajšieho dňa napadli desiatky centimetrov snehu, a to najmä na strednom Slovensku. Husto snežilo počas celého dňa v Kremnici, kde pribudlo až 30 cm čerstvého snehu. 

Južne od Kremnice už intenzívne pršalo, a úhrny zrážok sa v priemere pohybovali okolo 40 mm. Najviac však napršalo na Hornej Nitre, kde zrážkomerné stanice zaznamenali až 67,2 mm zrážok, a to v Nitrianskom Rudne. 

V tejto oblasti vodné toky nezvládli nápor takého množstva vody a mnohé sa vyliali zo svojich brehov. Vodné toky na Hornej Nitre dosiahli 3. SPA a aktuálne sa situácia na vodných tokoch upokojuje.

Hladina buď stagnuje alebo pomaly klesá. Dnes ráno stúpa iba vodný tok v Nitrianskej Strede, kde rieka Nitra dosahuje 2. SPA. 

Zdroj: SHMÚ
Zdroj: SHMÚ

Obmedzenia na horských priechodoch

Čo sa týka rannej situácie na cestách, tak tie sú najmú v dôsledku sneženia. Silné sneženie obmedzuje viditeľnosť na 100 m v lokalitách Pastierske, Štrba a Spišská Nová Ves, informuje Slovenská správa ciest.

Horský priechod Donovaly je naďalej uzavretý pre nákladnú dopravu nad 10 m dĺžky, horský priechod Príslop je uzavretý pre vozidlá nad 12 m dĺžky a horský priechod Dobšiná  je uzavretý pre vozidlá nad 3,5 t. Pre vozidlá nad 10 m dĺžky je uzatvorená cesta II/531 v úseku hr. okr. RA/BR - Červená Skala.

Na cestách dnes ráno opatrne, na vlhkých a mokrých cestách sa totiž pri nízkych teplotách môže vytvárať námraza až poľadovica.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
23 °C / 6 °C
Bonifác
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Žofia
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
24 °C / 4 °C
Svetozár
Piatok
Dážď
16 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Občasný dážď
23 °C / 5 °C
Gertrúda
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd