Sneh opäť zasype Slovensko. Pozrite si, či očakávať sneženie aj u vás a koľko napadne

Peter Minárik

Nad naše územie sa nasunulo ďalšie výrazné zrážkové pole, ktoré sa v nadchádzajúcich hodinách postará o výdatné zrážky na našom území, ktoré budú väčšinou snehové. Pozrite si, v ktorých oblastiach treba počítať s novou snehovou pokrývkou.

Z Balkánu prichádza nad naše územie ďalšie zrážkové pole, ktoré bude mať dominantný vplyv na počasie u nás v priebehu nadchádzajúcich hodín. Na novú snehovú pokrývku sa môžu tešiť na viacerých miestach nášho územia a to vrátane západného Slovenska.

Jediným miestom, kde sneh zrejme nenapadne je krajný juhovýchod a niektoré oblasti na juhu Banskobystrického kraja, kde môžu zrážky vyvolať ďalšie vzostupy vodných tokov.

Snežiť bude prakticky všade

Aktuálne leží hranica sneženia na našom území na úrovni okolo 400 m n.m., len v Banskobystrickom a v Košickom kraju lokálne až od 800 metrov. V priebehu večera sa však hranica sneženia zníži na úroveň okolo 200 m n.m., lokálne aj nižšie.

Spočiatku tak ešte v nižších polohách začne pršať, no pomerne rýchlo sa začne meniť dážď na sneženie a intenzita sneženia začne na severe a východe Slovenska akcelerovať.

Napadnúť môže do 30 cm snehu

Sneženie sa od juhovýchodu postupne rozšíri nad mnohé miesta nášho územia. Najviac snehu napadne v severných a vo východných častiach Slovenska.

Všetko to však bude závisieť ako vždy od presnej trajektórie tlakovej níže od ktorej bude závisieť rozloženie zrážkových úhrnov. Aj preto existuje pomerne veľký rozdiel napríklad medzi slovenským predpovedným modelom Aladin a nemeckou verziou modelu ICON. Neistota je však takmer vždy pri zrážkach z tlakovej níže.

Podľa aktuálnych výpočtov numerických modelov sa najviac snehu očakáva na východnom Slovensku, kde by v horských oblastiach mohlo napadnúť až do 30 cm snehu.

očakávaná snehová nádielka
očakávaná snehová nádielka

Pomerne veľa snehu sa však očakáva aj na severe Slovenska. Na Kysuciach, na Orave, či na Spiši by mohlo pripadnúť do 20 cm snehu.

Ako sme spomínali, tak nový sneh poteší aj nižšie oblasti stredného a západného Slovenska. Tu by mohlo pripadnúť do rána do 5 cm snehu, vo vyšších polohách aj viac.

Keďže by počas večera mali teploty na takmer celom území klesnúť pod nulu, tak snehová pokrývka by sa mala vytvárať na mnohých miestach.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd