Sneh pokryl v Česku celé územie krajiny. Ako je na tom Slovensko?

Dominik Cenkner

Včera do našej oblasti dorazilo sneženie, ktoré bolo miestami aj výdatnejšie. V susednom Česku dokonca sneh pokryl celé územie krajiny. Na Slovensku zatiaľ také „šťastie“ nemáme.

Po prvýkrát počas tejto zimy je na celom území Českej republiky snehová pokrývka. Pri včerajšom výdatnom snežení u našich susedov napadlo najčastejšie od 3 do 10 cm snehu.

V niektorých lokalitách ho však bolo ešte viac. Napr. na Šumave a v Orlických horách napadlo okolo 15 cm a na juhu Moravy to bolo lokálne až do 20 cm snehu.

Viaceré miesta, resp. lokality takúto snehovú nádielku nezažili už niekoľko rokov. Napr. na letisku v Brne Turanoch spadlo včera 18 cm snehu. Naposledy takúto nádielku zažili vo februári 2017, kedy tam ležalo 22 cm snehu.

Nasnežilo v celej republike

Všetky profesionálne stanice v Českej republike hlásili v priebehu včerajšieho a dnešného dňa niekoľko centimetrovú nádielku. Najmenej, 3 cm, hlásili stanice v Chebu a Tušimiciach.

Celkovo najviac snehu je na hrebeňoch Šumavy. Vrchol Plechý hlási až 70 cm snehu a na vrcholoch Březníka hlásia okolo 75 cm snehu.

zdroj: chmi.cz
zdroj: chmi.cz

V decembri nejde o tak častý jav

Snehová pokrývka na celom území Českej republiky nie je počas decembra príliš častá. Včerajšie sneženie patrilo aj v nížinách medzi to najvýdatnejšie za posledných päť rokov.

Sneh však často padal pri teplotách okolo nuly a je mokrý. To urýchli jeho topenie. Navyše podľa meteorológov by v priebehu nasledujúceho týždňa malo teplejšie počasie doraziť aj do hôr.

Situácia na Slovensku

Ani nás neobišla včerajšia vlna sneženia. Husté sneženie sme však zaznamenali len na západe krajiny. Napr. na bratislavskej Kolibe spadlo okolo 20 cm snehu.

Snehová pokrývka sa tak počas dnešného dňa držala síce na väčšine nášho územia, ale nie na celom. Sneh totiž chýba na juhovýchode stredného a východnom Slovensku, najmä teda na juhu.

Situácia by sa mohla zmeniť v nedeľu, kedy sa očakáva sneženie práve na východe krajiny.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd