Sneh sa topí a na Slovensku sa vylievajú toky. Povodne však sužujú mnohé oblasti Európy

Sneh sa topí a na Slovensku sa vylievajú toky. Povodne však sužujú mnohé oblasti Európy
Peter Minárik

Na prelome týždňov dorazilo do Európy prudké oteplenie, vplyvom ktorého sa začal topiť sneh a ten spôsobuje aj vylievanie vodných tokov. Situácia sa bude pomaly upokojovať.

V priebehu uplynulých týždňov sme zažili niečo podobné ako na prelome zimy a jari. Najskôr napadla celkom slušná vrstva snehu a následne dorazilo prudké oteplenie a výraznejšie zrážky.

Snehová pokrývka, ktorá sa vytvorila v uplynulých dňoch v niektorých oblastiach dosahovala až niekoľko desiatok centimetrov a sneh napadol aj v nížinách. Sneh v sebe akumuluje množstvo vody, ktorá po oteplení začala vo veľkej miere stekať do povodí. Nasýtenosť povodia ešte umocnili zrážky.

Takáto situácia nepanuje len u nás, ale aj v mnohých európskych krajinách. Topiaci sa sneh a kvapalné zrážky tak začínajú spôsobovať mnohé problémy.

Toky sa vylievajú najmä na juhu

Oteplenie prišlo od západu, kde sa už počas víkendu začal v Alpách topiť sneh. To sme začali zaznamenávať na Dunaji, ktorý rastie v Bratislave k úrovni 1. povodňového stupňa. Najvyššie bude Dunaj v Bratislave vo štvrtok a potom začne pomaly klesať.

Ešte výraznejšie rastú toky na juhu Slovenska, kde sa taktiež topí sneh a do toho dorazili zrážky. Počas stredy spadlo na juhu priemerne okolo 10 litrov na m2.

2. povodňový stupeň platí na rieke Olšava, Bodva, Ida, či Suchá. 1. stupeň povodňovej aktivity dosahujú rieky Podlužianka, Štiavnica, Bodrog, či Latorica. Najvyššie je rieka Roňava, ktorá dosahuje úroveň 3. povodňového stupňa.

Povodne sú aj v Nemecku, či vo Francúzsku

Aktuálna vlna teplého počasia však netrápi len naše územie, ale prakticky celú Európu. V Nemecku dosiahol Rýn úroveň 1. povodňového stupňa a povodňové stupne dosahuje aj Dunaj.

Na juhovýchode Nemecka dosahuje Dunaj na niektorých profiloch až úroveň 2. povodňového stupňa. Povodňové stupne dosahuje Dunaj na 58 z 240. staníc. Zlá situácia je aj na juhovýchode Francúzska, predovšetkým v povodiach, ktoré odvádzajú vodu z Álp. 

V priebehu víkendu by sa mala situácia stabilizovať. Očakáva sa ochladenie, ktoré zmierni topenie snehu a aj zrážok bude menej.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd