Snehová apokalypsa naberá na sile: Doprava v USA kolabuje, zomrelo už 8 ľudí a 1,5 milióna je bez elektriny

Peter Minárik

Extrémny blizzard, ktorý sužuje Kanadu a Spojené štáty americký naberá na sile a to najhoršie sa ešte len čaká. Už teraz hlásia obrovské komplikácie v doprave a žiaľ, nepriaznivé počasie si vyžiadalo už aj svoje obete. Počet obetí aktuálne stúpol na 8.

Snehová fujavica a mráz paralyzujú Spojené štáty a Kanadu. Počet zrušených letov v piatok ráno miestneho času sa rátal na tisícky a cez milión zákazníkov prišlo o elektrinu. Na cestách sa už stalo niekoľko smrteľných nehôd. Niektoré diaľnice sú uzavreté.

Výstraha počasia platí pre 240 miliónov obyvateľov krajiny, čo sú 2/3 populácie. Energetické spoločnosti musia zavádzať nevyhnutné opatrenia a už prvým ľuďom zakázali cestovať. 

Počasie v USA ovplyvňuje rozsiahla snehová fujavica. Od severu sa až k Mexickému zálivu natláča mrazivá vzduchová hmota, v dôsledku ktorej klesajú teploty až k -50 °C.

Ľudia sú bez elektriny

Mrazivá, snehová fujavica sprevádzaná silným vetrom spôsobuje zmätok v Spojených štátoch a Kanade, prerušuje dodávky energie a cestovanie a predstavuje nebezpečenstvo pre životy. Viac ako 1,5 milióna zákazníkov je bez elektriny v niekoľkých štátoch USA a viac ako 280 000 v kanadských provinciách Quebec a Ontario.

Energetické spoločnosti napríklad v štáte Tennessee žiadajú zákazníkov, aby znížili spotrebu energie, aby sa zabezpečila stabilita elektrickej siete. Ľudia by mali znížiť spotrebu o 5 až 10 percent. Aktuálna vlna mrazov totiž spôsobuje zvýšený odber energie, keďže ľudia používajú klimatizácie na vyhrievanie. To preťažuje siete, no na druhej strane mrazy udreli aj v štátoch ako Florida a Texas, ktoré nie sú zvyknuté na takto silné mrazy. Ľudia sa preto potrebujú zahriať.

aktuálne sú bez dodávok elektrickej energie v týchto štátoch, zdroj: poweroutage.us
aktuálne sú bez dodávok elektrickej energie v týchto štátoch, zdroj: poweroutage.us

Zomrelo už 8 ľudí a zrušili tisícky letov

Letecké spoločnosti zrušili už tisícky letov, čo zásadne ovplyvňuje život v USA. Ľudia sa totiž na sviatky nedokážu dostať k svojim blízkom. Letecké spoločnosti zrušili viac ako 5000 letov. Medzinárodné letisko Denver, Medzinárodné letisko Portland a Medzinárodné letisko Seattle-Tacoma majú kvôli počasiu prerušenú prevádzku.

Veľké komplikácie sú aj na železnici. Spoločnosť Amtrak na stredozápade zastavila prevádzku na vyše 20 tratiach. Rozsiahle problémy sú aj na diaľniciach a hlavných dopravných tepnách v USA.

Kritická situácia je v štáte New Jersey. Úrady vydali zákaz cestovať. Štát zakázal používanie všetkých úžitkových vozidiel a vyzval, aby ľudia zostali doma. Na cestách totiž panuje hotové biele peklo, ktoré si vyžiadalo už 8 obeti.

Biden: Nie je to zábava

Prezident Spojených štátov ešte včera vyzval ľudí, aby ak potrebujú cestovať, tak urgentne sa vydali na cesty. Chcel tým docieliť, aby sa ľudia dostali na sviatky domov ešte pred príchodom snehovej fujavice.

Situácia by sa mala v najbližších hodinách zhoršiť. Blizzard "Elliott" zasiahne aj východné pobrežie USA. Zatiaľ čo aktuálna teplota v New Yorku sa šplhá k +13 °C, tak v noci sa ochladí a zajtra bude maximálne okolo -5 °C.

Situáciu sledujeme v online prenose TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd