Zimné počasie vládne aj vo východnej Európe. Mnoho obyvateľov je bez elektriny a vody

Zimné počasie vládne aj vo východnej Európe. Mnoho obyvateľov je bez elektriny a vody
Zuzana Macháčová

Zimné počasie nevládne len u nás, ale zimná atmosféra panuje aj v Rusku či na Ukrajine. Mnoho obyvateľov je bez elektriny a vody. 

V nedeľu večer zasiahla Moskovskú oblasť snehová fujavica. V skorých ranných hodinách sa vytvorili snehové záveje.

V hlavnom meste má podľa miestnych meteorológov ešte spadnúť až 270 mm zrážok v podobe sneženia a dažďa. Môže ísť o rekord v množstve zrážok zaznamenaných 27. novembra za posledných 145 rokov. 

Letecká doprava v prevádzke

Letiská v Moskovskej oblasti, Šeremetjevo, Domodedovo a Vnukovo, sú v prevádzke napriek hustým snehovým zrážkam, informovala o tom agentúra pre riadenie letovej prevádzky Rosaviatsia.

„O 6:00 moskovského času boli vzletové a pristávacie dráhy letísk hlavného mesta za posledných 24 hodín už 26-krát uzavreté z dôvodu čistenia letiskovými službami. Letiská Šeremetjevo, Domodedovo a Vnukovo sú naďalej v pravidelnej prevádzke. Letisko Žukovskij neďaleko Moskvy je od 6:00 zatvorené pre čistiace práce,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Nepriaznivé počasie na Kryme

Prudký vietor a silný dážď zasiahli v posledných hodinách aj Krymský polostrov. Vietor vyvracal stromy a poškodili strechy. Takmer pol milióna obyvateľov zostalo bez elektriny.

Vo viacerých osadách boli hlásené aj výpadky dodávok vody. Záchranári pomáhali obyvateľom niekoľkých zaplavených komunít pozdĺž juhozápadného pobrežia polostrova, vrátane čiernomorského letoviska Eupatoria.

Najmenej 2 ľudia boli zranení a hospitalizovaní v nedeľu večer. Búrka spôsobila škody aj na 23 domoch a 17 vozidlách, pričom aj tu vietor vyvrátil desiatky stromov a zničil niekoľko bilbordov.

V Sevastopole bolo evakuovaných aj 35 ľudí vrátane 6 detí, informovalo tlačové oddelenie ruského ministerstva pre mimoriadne situácie.

Ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie (EMERCOM) ešte vo štvrtok oznámilo príchod snehovej fujavice na Krym v dôsledku stredomorského cyklónu, pričom vrchol nepriaznivého počasia sa očakáva v pondelok ráno. Miestne úrady dnes vyzvali obyvateľov, aby zostali doma.

Zima aj na Ukrajine

Zimné počasie vládne aj na Ukrajine. Od nedeľného popoludnia sa poveternostné podmienky na juhu a v strede krajiny zhoršili.

Najťažšia situácia bola v Odese. V Odeskej oblasti fujavica vyvrátila 24 stromov a mnohé komunity zostali bez vody. Bez elektriny zostalo 116 osád.

Problémy sú aj s mobilnou komunikáciou. Okrem toho je v Mykolajivskej oblasti 20 osád bez elektriny, 18 v Dnepropetrovskej oblasti a 6 v Doneckej oblasti.

V dôsledku hustého sneženia sa na diaľnici Odessa-Reni stalo niekoľko nehôd. Šéf kyjevskej regionálnej administratívy, Ruslan Kravčenko, varoval, že ku Kyjevskej oblasti sa blíži husté sneženie. Ako informoval Ukraine News, školy v Odese budú dnes kvôli zhoršeným poveternostným podmienkam prebiehať na diaľku.

Zlé počasie bude pokračovať aj počas noci a v najbližších dňoch na Ukrajine. Husté sneženie sa očakáva v Kyjevskej, Černigovskej, Čerkaskej, Odeskej oblasti, mokrý sneh a dážď v Sumskej, Poltavskej, Kirovohradskej, Dnepropetrovskej, Záporižskej a Mykolajivskej oblasti. Obyvateľom Ukrajiny odporúčajú, aby boli pri šoférovaní opatrní a nevychádzali von, pokiaľ to nie je nevyhnutné.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd