Snehová kalamita komplikuje dopravu. Ťažký sneh zastavil vlaky a lámal stromy

Snehová kalamita komplikuje dopravu. Ťažký sneh zastavil vlaky a lámal stromy
Dominik Cenkner

Zo susedného Česka hlásia snehovú kalamitu. Husté sneženie tam spôsobuje množstvo problémov. Hasiči majú plné ruky práce.

V Karlovarskom kraji od nedeľného rána sneží, a to aj v nižších polohách. Sneh na mnohých miestach zostáva na cestách. Láme aj vetvy a stromy. Kvôli prekážkam na koľajniciach bola na niekoľkých miestach zastavená doprava aj na železnici. Hasiči evidujú od polnoci takmer päťdesiatku zásahov kvôli snehu.

„Od polnoci do desiatich hodín dopoludnia evidujeme päť desiatok udalostí, z toho 42 v súvislosti so snežením. Vo všetkých prípadoch ide o odstránenie spadnutých, prasknutých či nahnutých stromov na komunikácie vplyvom ťažkého snehu. Udalosti sú plošne po celom kraji,“ popísal situáciu hovorca krajských hasičov Martin Kasal.

 

„V priebehu nedeľného dopoludnia sme vyrážali aj k dvom dopravným nehodám. Pri obci Rovné osobné auto skončilo v priekope, nehoda bola bez zranení. Medzi Jáchymovom a Božím Darom havarovali dve osobné autá, jedna osoba sa zranila. V aktuálnych podmienkach by vôbec nemali nikam jazdiť tí, ktorí už majú na autách letné pneumatiky,“ odporučil hovorca hasičov.

Snehová kalamita pozastavila aj železničnú dopravu

Prevádzka bola zastavená napríklad na trati Cheb – Mariánske Lázně. „Odstraňujeme stromy, ktoré pod ťarchou padajú alebo sú na trakčnom vedení,“ doplnil hovorca Správy železníc, Martin Kavka.

Podľa webu Českých dráh spadnuté stromy zastavili prevádzku aj na tratiach z Vojtanova do Františkových Lázní alebo z Františkových Lázní do nemeckého Selbu.

Teploty boli v nedeľu ráno tesne pod bodom mrazu. Podobne aj v Plzenskom kraji ľahko mrzne, zrážok je tam ale menej, na Šumave by sa ale tiež mali vodiči pripraviť na sneh na vozovkách, vyplýva z údajov Českého hydrometeorologického ústavu a cestárov.

Sneh v Karlovarskom kraji padá zhruba od 400 metrov nad morom, na horách už druhým dňom. Napríklad na Klínovec sa tak znovu vrátilo zimné počasie s niekoľkými centimetrami čerstvého snehu a sneh je aj na cestách. Rovnako tak na Šumave v okolí Železnej Rudy je bielo s teplotami okolo troch stupňov pod nulou.

 

Pred nízkou teplotou a snežením varujú aj meteorológovia vo výstrahe. „Do 14 hodín očakávame v Karlovarskom kraji a na severozápade a severe Plzeňského kraja ďalšie sneženie s premenlivou intenzitou, ktorá môže dosahovať aj naďalej úhrny okolo 3 cm/hod. Neskôr budú zrážky od východu slabnúť,“ upozornili na sociálnej sieti X.

Oveľa viac snehu napadlo na juhu Nemecka, kde už meteorológovia evidujú aj viac ako 40 cm.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Zajtra
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd