Snehovú KALAMITU vystrieda ďalší nebezpečný jav, ktorý situáciu ešte zhorší. Na toto sa pripravte

Snehovú KALAMITU vystrieda ďalší nebezpečný jav, ktorý situáciu ešte zhorší. Na toto sa pripravte
Peter Minárik

Slovensko zasiahla prvá snehová kalamita tejto sezóny. Sneženie nám aktuálne ustáva, avšak v nadchádzajúcich hodinách sa aj naďalej očakáva nebezpečné počasie. Tentoraz však príde ďalší nebezpečný jav.

Počasie na Slovensko prinieslo počas uplynulej noci kalamitu. Sneženie sa ešte naďalej na našom území vyskytuje, avšak už len na východnom Slovensku, pričom intenzita sneženia klesá a v nadchádzajúcich hodinách definitívne snežiť na východe prestane.

Zlepšenie počasia však bude len dočasné. V nadchádzajúcich hodinách sa totiž počasie opäť zhorší. Teraz nás síce nečaká sneženie, avšak príde iný, nebezpečný jav.

Spadli aj desiatky centimetrov snehu

Za uplynulých 24 hodín spadlo najviac snehu v Banskobystrickom kraji a na juhu a východe východného Slovenska. Sneh však prišiel na celé stredné a východné Slovensko.

Spomedzi nižších polôh napadlo najviac snehu v Buzici v Košickom kraji, v Klenovej a v Kolbasove v okrese Snina, kde napadlo až okolo 20 cm snehu.

Vo vyšších polohách však spadlo aj viac. Ako sme očakávali, tak najviac snehu spadlo v oblasti Polonín a Vihorlatu. Na stanici Remetské Hámre spadlo až okolo 35 cm snehu.

V nižších polohách východného Slovenska sa však sneženie mení na dážď. Môže za to oteplenie, ktoré dorazilo na naše územie, no v nadchádzajúcich hodinách sa ochladí a príde ďalší nebezpečný jav.

Hrozí nám snehová fujavica

Vplyvom nasúvajúceho sa výbežku vyššieho tlaku od západu na našom území zosilnie tlakový gradient, ktorý prinesie silnejší vietor.

Vplyvom silného vetra, ktorý bude najsilnejší najmä na východe, sa budú vytvárať snehové jazyky a v oblasti so snehovou pokrývkou aj snehové záveje.

Po snežení nám tak hrozí ďalší nebezpečný jav, ktorý prinesie nepriaznivé počasie, predovšetkým na východné Slovensko. Detailnejšie informácie o tom, ktoré okresy sú v nebezpečenstve si pozrite TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd