Sneženie a zima prichádzajú na Slovensko. Sneh bude padať aj v Bratislave

Peter Minárik

Slovensko čaká príchod zimy a prvého sneženia aj v tých najnižších polohách. Paradoxne Bratislava má vyššiu pravdepodobnosť sneženia ako taká Orava. Sneženie by malo doraziť na Slovensko v piatok počas podvečerných a večerných hodín.

Na celom území v týchto chvíľach panuje krásne, prevažne jasné až polojasné počasie bez hmiel. Vo vzduchu je však už cítiť zima. Prúdi k nám chladnejší vzduch a do tohto chladného vzduchu v závere pracovného týždňa dorazia zrážky.

Po Kataríne dorazí na naše územie zima a sneh. Numerické modely potvrdzujú to, čo sa očakáva už niekoľko dní a síce, že v závere týždňa nás čaká ochladenie, ktoré so sebou prinesie aj prvé snehové vločky. Tie by sa mali vyskytovať aj v nižších polohách.

Najskôr dážď, potom sneh

Vo štvrtok sa počasie vráti do inverzného charakteru počasia. Po slnečnom utorku a strede zavládne na takmer celom našom území inverzné a hmlisté počasie. Hmly nás čakajú aj v piatok ráno, no v priebehu dňa dôjde k zásadnej zmene.

Od juhozápadu sa bude nad naše územie nasúvať zrážková činnosť, ktorá bude súvisieť s blížiacou sa tlakovou nížou. Takzvaná Jadranka, čiže tlaková níž, ktorá v zimnom období prichádza z oblasti Jadranského mora prinesie na naše územie najskôr dážď, ktorý postupne v niektorých oblastiach nášho územia bude prechádzať do sneženia.

Takéto situácie, kedy v studenom vzduchu, ktorý do našej oblasti prúdi od severozápadu postupuje tlaková níž, ktorá prináša vlhkosť sú na predpoveď vždy pomerne náročné. Tlaková níž od juhozápadu totiž okrem vysokej vlhkosti vťahuje zo Stredomoria teplejší vzduch. Hranica medzi snežením a lejakom je tak pomerne tenká, no ako vidieť aj na animácii, tak hranica sneženia by napríklad v oblasti Rakúska, Moravy, či Záhoria a krajného západu mala ležať aj v tých najnižších polohách.

Snežiť bude na Záhorí, či v Bratislave

V piatok začne počas dňa najskôr na mnohých miestach pršať. Malé Karpaty však budú zohrávať mimoriadne veľkú rolu. Budú totiž oddeľovať studený vzduch od severozápadu od teplejšieho, ktorý bude zostávať na juhovýchode. Zatiaľ čo v Malackách by v piatok popoludní malo pri teplote okolo 0 °C snežiť, tak na opačnej strane Malých Karpát v Trnave bude pri teplote +3 °C pršať.

Hranica sneženia tak bude medzi dvoma mestami, ležiacimi 30 km rozdielna aj o 1000 výškových metrov. Krásne to vystihuje aj nižšie priložená mapa hranice sneženia. Zatiaľ čo v Malackách, či v Senici bude hranica sneženia ležať na úrovni 0 m n.m., tak v Modre, či v Pezinku bude hranica sneženia až na úrovni 800 až 1000 m n.m.

očakávaná hranica sneženia
očakávaná hranica sneženia

Veľmi rozdielna bude situácia aj v Bratislave. V Záhorskej Bystrici, či v Dúbravke bude snežiť, podobne ako na Kolibe. V Karlovej Vsi, či v Starom meste bude stúpať hranica sneženia na 200-300 m n.m. a v Novom Meste, či v Ružinove už bude celkom určite pršať, keďže hranica sneženia sa bude pohybovať až na úrovni 600-800 m n.m.

hranica sneženia v okolí Bratislavy
hranica sneženia v okolí Bratislavy

Sneženie čaká aj severozápad

V piatok popoludní a v priebehu večerných hodín by malo pršať aj na severozápade, či na Kysuciach. Tu sa studený vzduch začne pretláčať až v noci a v noci z piatka na sobotu začne postupne snežiť aj na Považí, na Kysuciach, či v ďalších oblastiach severného Slovenska, ležiacich nad nadmorskou výškou 400 m n.m.

Snehové vločky sa však budú držať len ťažko. Na nový sneh sa môžu tešiť len obyvatelia Záhoria, či Myjavska. Na severozápade a severe územia sa očakáva vytvorenie snehovej pokrývky od nadmorskej výšky 400 až 500 m n.m.

Kde napadne sneh?

To, kde sa natlačí studený vzduch bude mimoriadne dôležité. Vďaka tomu totiž bude snežiť, no aj keď budú padať snehové vločky, tak to automaticky neznamená, že sa vytvorí snehová pokrývka.

Najvyššia pravdepodobnosť výskytu snehovej pokrývky je v sobotu ráno na Záhorí, na Myjavsku a v oblasti Malých Karpát, kde môže napadnúť 1 až 3 cm nového snehu.

Sneh napadne aj na severozápade, na Kysuciach, či na ďalších miestach severného Slovenska od 400-500 m n.m., kde môže pripadnúť do 5 cm nového snehu. Kde sa očakáva výskyt snehovej pokrývky nájdete na mapke nižšie.

Slovensko tak v závere pracovného týždňa čaká zásadná zmena v charaktere počasia, ktorá prinesie sneh, ktorý sa môže objaviť aj v Bratislave. Pozor si treba dať na šmykľavé cesty v piatok večer a v sobotu ráno.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd