Sneženie mieri do našej oblasti. Napadne až 60 cm, no my sa nedočkáme. Kam sa vydať za snehom?

Sneženie mieri do našej oblasti. Napadne až 60 cm, no my sa nedočkáme. Kam sa vydať za snehom?
Peter Minárik

V nadchádzajúcich hodinách čaká Európu výrazné zhoršenie počasia, ktoré prinesie veterné, ale aj veľmi upršané počasie. Na horách sa však očakáva výdatná snehová nádielka, ktorá poteší prevádzkovateľov lyžiarskych stredísk. My sa však nedočkáme.

Rovno dve tlakové níže budú v nadchádzajúcich hodinách ovplyvňovať počasie v Európe. Pozdĺž severozápadného pobrežia sa ponad Severné more začne presúvať tlaková níž, ktorá do Európy, vrátane Slovenska prinesie veľmi veterné počasie. Poryvy vetra by mohli prekračovať rýchlosť až okolo 100 km/h.

Okrem silného vetra nás však čakajú aj zrážky. V Európe bude síce veterno, no od severozápadu začne natekať veľmi chladný vzduch a v celej tejto situácii sa naviac nad Talianskom prehĺbi tlaková níž, ktorá začne postupovať na sever nad územie Česka.

Alpy a strednú Európu tak čaká veľmi upršané počasie, ktoré naviac prinesie do oblasti hôr aj sneženie, ktoré môže byť aj výdatnejšie.

 

Napadne až meter snehu

Kombinácia chladného vzduchu a výdatných zrážok prinesie vlnu výdatného sneženia, na ktorú sa môžu tešiť obyvatelia Álp.

Husto by malo začať snežiť už v o štvrtok večer, no v piatok sneženie ešte naberie na sile. Pomerne intenzívne by malo snežiť až do sobotňajšieho poludnia a to prakticky vo všetkých polohách nad 1400 metrov, v rakúskych a v nemeckých Alpách už od výšky okolo 900 metrov.

 

Podľa aktuálnych prognóz by malo v oblasti Álp napadnúť od 30 do 60 cm nového snehu. Najviac snehu napadne na južných návetriach Álp, konkrétne na severovýchode Talianska a na severozápade Slovinska, kde môže výška nového snehu prekročiť až 1 meter.

očakávané množstvo nového snehu
očakávané množstvo nového snehu, zdroj: kachelmanwetter

Zatiaľ čo alpské strediská sa môžu tešiť, tak prevádzkovatelia slovenských lyžiarskych stredísk budú mať hlavu v smútku. Čaká sa tu totiž ďalšie oteplenie a výdatný lejak, ktorý sa u nás očakáva situáciu ešte viac zhorší.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd