SNEŽENIE: Padajú stromy, mnohé obce sú bez elektriny. Teraz sa ochladí a príde ďalšie sneženie

SNEŽENIE: Padajú stromy, mnohé obce sú bez elektriny. Teraz sa ochladí a príde ďalšie sneženie
Peter Minárik

Počasie na Slovensku je mimoriadne nepriaznivé a spôsobuje ho sneženie, vplyvom ktorého padajú stromy a elektrické vedenia. V iných častiach nášho územia spôsobujú problémy povodne.

Slovensko sužuje vlna nepriaznivého počasia. V uplynulých hodinách nás zasiahol výdatný dážď, ktorý vyvolal výrazné vzostupy vodných tokov, no zároveň aj výdatne sneží, vplyvom čoho sa situácia na strednom Slovensku komplikuje.

Najhoršia situácia je na Hornej Nitre a to v súvislosti s lejakmi, zatiaľ čo v oblasti stredného Slovenska komplikuje situáciu výdatné sneženie.

Povodňová situácia na Hornej Nitre

Za uplynulých 24 hodín spadlo na Hornej Nitre od 50 do 70 mm zrážok. Vplyvom toho stúpajú takmer všetky vodné toky v oblasti. Najhoršia situácia je na rieke Nitra a na jej prítokoch. Hladiny riek dosahujú až najvyšší 3. povodňový stupeň.

Pozitívnou správou je fakt, že situácia sa teraz začína zlepšovať. Zrážky totiž ustali a z 3. povodňového stupňa sa postupne hladiny riek dostanú na nižšie povodňové stupne. So vzostupom však treba počítať na dolných tokoch riek.

aktuálna situácia na tokoch, zdroj: SHMÚ
aktuálna situácia na tokoch, zdroj: SHMÚ

Na strednom Slovensku komplikuje život sneženie

Pod Tatrami a na Horehroní však majú úplne iné problémy. Tam totiž už niekoľko hodín výdatne sneží, pričom najintenzívnejšie sneženie sa vyskytuje v širšej oblasti Nízkych Tatier, kde napadlo okolo 20 až 25 cm čerstvého snehu.

Sneženie komplikuje aj dopravu. Polícia musela uzavrieť horské priechody Donovaly a Čertovica, ktoré niekoľko hodín boli neprejazdné pre všetku dopravu. Postupne však pre osobné vozidlá dopravu obnovila.

Veľkým problémom je to, že sneh ktorý padá, je veľmi ťažký. Pod vplyvom ťažkého snehu padajú elektrické vedenia, konáre a stromy. Množstvo popadaných stromov a elektrických vedení je napríklad v oblasti Slovenskej Ľupče.

Bez elektriny sú tisícky domácností

Ťažký sneh spôsobuje problémy aj energetikom, ktorý hlásia tisícky domácností bez dodávok elektrickej energie. V skorých ranných hodinách evidujú energetici poruchy napríklad v obciach: Donovaly, Kordíky, Kremnica, Lúčky, Harmanec, Strelníky, Staré Hory, Motyčky, Jelenec, Lučatín, Hriadeľ, Brezno, Hriňová, Dlhé Pole, Hronec, Bacúch, Slovenská Ľupča, Polomka, Beňuš, Bystrá alebo Brusno.

Energetici majú problém sa pre veľkú vrstvu snehu dostať k problémovým miestam a obnovovanie dodávok elektrickej energie sa očakáva až v priebehu piatka.

Piatok prinesie ďalšie sneženie

Cez naše územie postúpil v nočných hodinách studený front, ktorý priniesol veľmi dynamickú situáciu. Tento studený front postúpil veľmi rýchlo a na jeho čele sa dokonca vyskytoval silný nárazový vietor a tvorili sa búrky. V strednej Európe udreli v uplynulých hodinách tisícky bleskov a okolo 30 bleskov udrelo aj na našom území.

zaznamenané blesky nad našou oblasťou, zdroj: blesky.bourky.cz
zaznamenané blesky nad našou oblasťou, zdroj: blesky.bourky.cz

Za studeným frontom k nám aktuálne začal prúdiť chladnejší vzduch, ktorý prinesie počas dňa oveľa nižšie teploty a na severe sa môže dokonca vyskytovať aj celodenný mráz.