Snívate o bielych Vianociach? Šance sú pomerne veľké. Žeby to tento rok KONEČNE vyšlo?

Snívate o bielych Vianociach? Šance sú pomerne veľké. Žeby to tento rok KONEČNE vyšlo?
Veronika Salayová

Do Vianoc nám ostáva presne 20 dní a mnohí si želajú, aby boli tento rok konečne biele. Ako to vyzerá so snežením na Vianoce? Šanca tu je...

Každý rok, keď sa začne december, začína sa špekulovať, aké bude počasie na Vianoce a či budú Vianoce biele.

Predpovedať počasie na viac týždňov dopredu sa neoplatí, pretože tieto predpovede vôbec nie sú spoľahlivé. Avšak v posledných rokoch boli vyvinuté nástroje a systémy, ktoré nám umožňujú pozrieť sa na vznikajúce trendy a zistiť istú pravdepodobnosť v trende teplôt a zrážok. 

Rozšírené nástroje na predpovedanie sú užitočné len vtedy, ak viete, čo hľadať. Špecializovaný portál Severe Weather Europe na základe modelov ECMWF z Európy a GEFS z Národného centra pre environmentálnu predpoveď v Spojených štátoch zisťoval prvé prognózy ohľadom tohtoročných Vianoc.

Zdá sa, že tieto Vianoce by mohli byť na Slovensku konečne biele. Zdôrazňujeme, že ide o dlhodobú prognózu, ktorá nie je spoľahlivá a je iba orientačná.

Šanca tu je...

Najprv sa pozrieme na dlhodobú predpoveď zrážok vo vianočnom období z pohľadu ECMWF. Pri pohľade na predpoveď zrážok môžeme vidieť nadnormálne zrážky vo veľkej časti strednej a severnej Európy počas vianočných sviatkov. Je to kvôli teplejšiemu západnému prúdeniu, ktoré tiež prináša viac vlhkosti z Atlantiku.

Znamená to, že je pomerne veľká šanca, že na Vianoce bude pršať alebo snežiť − skupenstvo bude záležať od teplôt. Čo sa týka teplôt, tak model ECMWF predpovedá, že teploty na území Slovenska v čase Vianoc budú v normále, čo znamená, že šanca na biele Vianoce je podľa tohto modelu pomerne veľká.

Keď sa pozrieme na Európu na základe modelu GEFS, tak teplotná predpoveď ukazuje oblasť s chladnejšími teplotami v centrálnych častiach, ako je bežné. Je to pravdepodobne spôsobené vyšším tlakom na severe, ktorý prináša severovýchodné prúdenie do centrálnych častí. 

Aj tento model naznačuje, že teploty by počas Vianoc mali byť v normále, takže nadpriemerné teploty by nemali meniť skupenstvo zrážok. Na záver prikladáme mapu Európy a šancu na biele Vianoce podľa Dr. Dominica Royého.

Táto mapa taktiež ukazuje, že Vianoce by mali byť biele na väčšine nášho územia. 50 %-ná pravdepodobnosť na biele Vianoce sa dokonca ukazuje aj v Podunajskej nížine a aj v našom hlavnom meste. Že by sme sa konečne dočkali? 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Zajtra
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd