Sobota bude lákať na pobyt pri vode. POZOR si dajte na vysoký UV index

Dominik Cenkner

Doslova predodvermi je ďalšia vlna horúčav, v poradí druhá v tomto roku, ale zároveň prvá počas letných prázdnin. S teplom a horúčavami však súvisia aj riziká pre ľudský organizmus.

Počasie u nás bude v sobotu ovplyvňovať rozsiahla oblasť vysokého tlaku vzduchu. Tá sa bude tiahnuť od Škandinávie, cez strednú Európu až po Stredomorie. 

Druhá júlová sobota preto prinesie slnečné a miestami teplé počasie. Maximálna denná teplota vystúpi v rozmedzí od +27 °C do +32 °C.

Chladnejšie bude len na Orave, Liptove a Spiši. Tam teplota vystúpi do +25 °C.

Počasie ideálne na túry

Sobota bude lákať nielen na pobyt pri vode, ale aj na horách. Odporúčame vám jednu aj druhú možnosť. 

Vo výške 1500 metrov sa bude teplota pohybovať okolo +17 °C. Dnes sa neočakávajú ani búrky či prudké zmeny počasia, pri potrebnej opatrnosti by sa preto túry mali skončiť dobre. 

Spomeňme ešte jeden dôležitý aspekt počasia. Fúkať bude len slabý premenlivý vietor.

Pozor na vysoký UV index

V súvislosti so slnečným počasím vás musíme upozorniť na vysoký UV index. Ten dnes na poludnie dosiahne hodnotu 7,7. Čo to znamená?

V poludňajších hodinách (10-15 LSEČ) treba vyhľadať tieň. Vonku sa chráňte odevom, pokrývkou hlavy, ochranným krémom a okuliarmi.

Schladia nás búrky

S podobným charakterom počasia treba počítať aj počas nedele. Miernejšia zmena dorazí zo začiatkom nového týždňa. 

Naďalej sa budeme nachádzať v oblasti vyššieho tlaku vzduchu a rovnako tak naďalej k nám bude prúdiť veľmi teplý vzduch od juhozápadu, ale od západu postúpi do strednej Európy nevýrazný studený front. 

Teploty tak síce budú stúpať, a to aj na viac ako +36 °C, miestami však bude treba počítať s prehánkami a búrkami. O všetkom dôležitom vás budeme informovať.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd