Sobota bude mimoriadne veterná. Silný vietor napácha škody. Na pobyt v horách radšej zabudnite

Dominik Cenkner

Slovensko už niekoľko hodín zažíva skutočne nepriaznivé počasie. Piatok priniesol intenzívne sneženie, po ktorom vyše 30 miest a obcí musela vyhlásiť mimoriadnu situáciu. Dnes nás potrápi silný vietor.

Tlaková níž, ktorá k nám v piatok priniesla početné zrážky, sa v sobotu presunie cez našu oblasť ďalej smerom na juhovýchod. Po jej zadnej strane k nám od severu prenikne studený, pôvodom arktický vzduch. 

Stane sa tak po prechode oklúzneho frontu, ktorý prejde cez naše územie dnes ráno, resp. dopoludnia. Za ním výrazne zosilnie vietor, väčšinou bude silnejší ako počas piatka.

V sobotu tak bude prevládať prevažne premenlivá, na severe až veľká oblačnosť. Na mnohých miestach treba počítať so snehovými prehánkami. V Žilinskom kraji a na Hornom Spiši bude sneženie trvalejšie. Na juhu sa snehové prehánky vyskytnú len lokálne.

V platnosti množstvo výstrah

Pre dnešný deň je v platnosti hneď niekoľko výstrah. Napr. pred vetrom je vydané varovanie pre celé územie Slovenska. Na západe, na juhu východného a v niektorých častiach severného Slovenska platí dokonca výstraha až 2. stupňa. 

Pozor si treba dať aj na poľadovicu. Týkať sa to bude najmä oblastí na pomedzí západného a stredného Slovenska.

Sever územia aj naďalej potrápi sneženie, ktoré môže byť aj intenzívne. Platí tam výstraha 2. stupňa. Pre celé stredné a východné Slovensko potom platí výstraha pred snehovými jazykmi a závejmi. 

Výstraha až tretieho stupňa platí pred vetrom na horách. Vietor môže v nárazoch dosahovať rýchlosť až 180 km/h. 

zdroj: shmu.sk
zdroj: shmu.sk

Postupne sa ochladí

Oproti piatku budú dnešné teploty nižšie. Maximálna denná teplota sa bude pohybovať zväčša v rozmedzí od -1 °C do +4 °C. Len na Kysuciach Orave a Liptove môže byť okolo -3 °C.

Ak nebudete musieť ísť von, určite ostaňte doma. Ale ak to inak nepôjde, dobre sa oblečte. Silný vietor totiž výrazne zníži pocitovú teplotu. Tá bude na viacerých miestach aj okolo -10 °C, na horách dokonca aj pod -20 °C.

zdroj: ventusky.com
zdroj: ventusky.com

Pár viet o vetre

V priebehu dnešného dňa sa očakáva prevažne severný vietor s rýchlosťou 5 až 13 m/s (20 až 45 km/h). V nárazoch miestami 18 až 23 m/s (65 až 85 km/h).

Na juhozápade a východe lokálne okolo 16 m/s (60 km/h). A tam v nárazoch miestami 23 až 28 m/s (85 až 100 km/h).

Ešte silnejšie bude fúkať na horách, kde sa očakáva búrlivý vietor až orkán s nárazmi vetra okolo 180 km/h, a to už nie je žiadna sranda. Zbytočne preto neriskujte a ostaňte doma v pohodlí a teple.

Kedy nastane zmena?

Následne ešte aj nedeľa prinesie podobný ráz počasia. Avšak vietor sa začne upokojovať a zoslabne aj sneženie.

Zima však nepovedala posledné slovo. Do nového týždňa potom vstúpime s nočnými teplotami okolo -22 v najchladnejších lokalitách. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd