Sobotou to ešte nekončí. Opäť hrozia nebezpečné búrky. Kde sa vyskytnú?

Sobotou to ešte nekončí. Opäť hrozia nebezpečné búrky. Kde sa vyskytnú?
Zuzana Macháčová

Záver pracovného týždňa priniesol zatiaľ najbúrlivejší deň od začiatku búrkovej sezóny. Ani dnes si od búrok ešte neoddýchneme. Opäť budú nebezpečné a naďalej hrozia aj prívalové zrážky. 

Záver pracovného týždňa bol veľmi búrlivý. V mimoriadne vlhkom vzduchu sme zápasili s lokálnymi výdatnými prívalovými dažďami.

Napríklad v obci Osadné na severovýchodne Slovenska dopoludnia iba za jednu hodinu napršalo až 48 mm zrážok. Udrelo tiež zatiaľ najviac bleskov, a to viac ako 14 200. 

Ani dnes si od búrok neoddýchneme

Vo vlhkom vzduchu sa aj dnes naďalej bude vyskytovať dážď, prehánky, ale opäť aj búrky. Tie môžu byť aj dnes nebezpečné, pretože budú sprevádzané prívalovými zrážkami. Tie môžu vyvolať prívalové povodne.

Búrková činnosť by mala dnes odštartovať až v popoludňajších hodinách. Počas dnešného dňa sa budeme nachádzať v teplotnom pásme od +18 °C na severe a do +26 °C na juhu územia.

Prvé búrky by sa mali začať tvoriť v Prešovskom kraji a neskôr aj v Žilinskom kraji. Neskôr sa búrky presunú do Košického, Trenčianskeho a Banskobystrického kraja. 

Naďalej platí výstraha pre celé územie

V priebehu dňa sa rozfúka severozápadný vietor s rýchlosťou od 25 km/h, ktorý pri búrkach prechodne zosilnie. Naďalej platí výstraha pred búrkami a výdatnými zrážkami pre celé územie Slovenska.

Tie môžu spôsobiť výrazný vzostup vodných hladín, predovšetkým na malých tokoch. Vodné stavy môžu dosiahnuť alebo prekročiť stupne povodňovej aktivity. 

Predpoveď počasia na sobotu

Sobota nás pekným počasím veru neprivíta. Naopak, treba počítať ešte s vrtkavým počasím. Očakávajú sa intenzívne zrážky a na pocit bude dusno. 

Na západe Slovenska bude veľká, prechodne aj zmenšená oblačnosť. Na viacerých miestach zaprší a vyskytnú sa búrky a lokálne aj intenzívne zrážky. Pri dusnom počasí teplota vzduchu dosiahne väčšinou +23 °C až +26 °C. 

Aj stredné Slovensko čaká dnes oblačné počasie. Na viacerých miestach bude pršať a miestami aj zahrmí. Aj tu bude dusno, predovšetkým na juhu územia. Maximá sa budú pohybovať od +19 °C do +25 °C. 

Na východe Slovenska bude veľká miestami prechodne zmenšená oblačnosť. Na mnohých miestach sa vyskytne dážď, prehánky a miestami intenzívne búrky. Teplota sa bude pohybovať od +21 °C do +25 °C. 

Turistiku dnes radšej odložte. Problémy vám môžu spôsobiť búrky aj výdatné zrážky. Vo výške 1 500 m bude teplota okolo +11 °C. 

Ak vás zaujíma vývoj dnešných búrok, tak aj dnes budeme situáciu pozorne sledovať nielen u nás, ale aj v zahraničí v našom ONLINE prenose

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Zajtra
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Polooblačno
25 °C / 5 °C
Lea
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd