Sobota prináša poľadovicu sneženie a vietor. Kde bude dnes situácia najhoršia?

Sobota prináša poľadovicu sneženie a vietor.  Kde bude dnes situácia najhoršia?
Zuzana Macháčová

Sobota prinesie na naše územie ďalšie centimetre nového snehu, ale aj vietor.  V platnosti sú výstrahy pred poľadovicou. Kde bude situácia najhoršia?

Prvý decembrový deň priniesol veľmi pestré počasie. Na severe Slovenska väčšinou snežilo a na juhu pršalo alebo to boli zmiešané zrážky. 

Počasie nad našou oblasťou ovplyvňuje rozsiahla oblasť nízkeho tlaku vzduchu, v ktorej sa vlní frontálna oblačnosť. Tá rozdeľuje chladnejší vzduch na severe od teplejšieho na juhu, čo sa prejavilo už v piatok aj u nás na spomínanom skupenstve zrážok. 

Súčasne sa nad Talianskom prehlbuje tlaková níž, ktorej stred sa premiestni nad západnú Ukrajinu a pod jej vplyvom budeme počas dnešného dňa. 

Už hneď od ranných hodín treba rátať na mnohých miestach s dažďom alebo zmiešanými zrážkami, na krajnom západe a severe so snehovými zrážkami. 

V platnosti sú výstrahy

Naďalej sú v platnosti výstrahy pred poľadovicou. V Košickom a Prešovskom kraji platí 2. stupeň výstrahy a v Banskobystrickom, Trenčianskom a Žilinskom kraji platí 1. stupeň výstrahy.  Jazdite preto opatrne a buďte na cestách trpezliví.

Na husté sneženie si dajte pozor najmä v Žilinskom kraji, tu by mohlo na Kysuciach napadnúť okolo 20 cm snehu a na Orave až okolo 35 cm snehu. Sneženie tu určite skomplikuje dopravnú situáciu, dávajte si pozor. 

Avšak najhoršie to bude dnes práve na Spiši. Tu treba rátať s výskytom mrznúceho dažďa, ktorý môže napáchať škody. Nielenže hrozí nebezpečenstvo na cestách, ale mrznúci dážď môže spôsobiť aj problémy v energetike.  

Situácia na cestách

Vodiči hneď od rána musia počítať s obmedzeniami, dokonca vodiči už hlásia aj dopravné nehody. Pozor si treba dať na úseku D1 za výjazdom Poprad - Východ v smere do Štrby a na D2 pred Malackami v smere z Lozorna.

Horské priechody (HP) Donovaly a Príslop sú uzavreté pre nákladné automobily nad 10 metrov. Povrch vozoviek je prevažne pokrytý vrstvou čerstvého, kašovitého až utlačeného snehu do 3 cm.

Mokré sú priechody Biela Hora, Dargov, Havran, Homôlka, Kremnické Bane, Látky - Prašivá, Pezinská Baba, Skýcov, Soroška, Šturec, Šútovce a Vyšehrad.

Aktuálne všetky diaľničné úseky a rýchlostné cesty sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý. Pozor na úsekoch R3 Sedliacka Dubová - Široká, kde je čerstvý alebo miestami kašovitý sneh vo výške 1 cm.

Veľký pozor dajte v Haligovciach, Spišskej Starej Vsi a Spišskej Belej, pretože tam je povrch vozoviek pokrytý vrstvou čerstvého snehu do výšky 5-10 cm. 

Na západe Slovenska sú cesty prevažne mokré, prípadne vlhké, miestami je povrch vozoviek miestami pokrytý vrstvou čerstvého, alebo kašovitého snehu, 1 - 2 cm.

Na väčšine územia sa teploty takto zrána pohybujú okolo 0 °C, miestami sa však vyskytujú zrážky, ktoré sú vo forme snehu, ale aj mrznúceho dažďa. Aktuálnu situáciu sledujeme pozorne v našom ONLINE textovom prenose a všetko podstatné nájdete TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd