Sobota prinesie na Slovensko sneženie, prehánky, silný vietor a aj búrky

Peter Minárik

Pred nami je mimoriadne premenlivá sviatočná sobota, ktorá sa na mnohých miestach nášho územia postará o nepriaznivé počasie. Okrem toho nás čaká výrazné ochladenie, ktoré zasiahne celé Slovensko.

Veľký piatok priniesol na naše územie ochladenie a výrazný pokles teplôt. Tomu však nie je koniec. Už v noci cez naše územie postúpi ďalší studený front, za ktorým sa ešte viac ochladí.

Zatiaľ čo vo štvrtok, kedy do našej oblasti vrcholil prílev teplého vzduchu sa teploty dostávali od +20 do +26 °C, tak zajtra bude už len od +3 do +12 °C čo je ochladenie o zhruba 15 °C.

Príde aj sneženie a búrky

Do našej oblasti začne za studeným frontom od severu prenikať veľmi studená vzduchová hmota, pôvodom z Arktídy vďaka ktorej ešte viac poklesnú teploty, ale to nebude všetko.

Okrem toho tento vzduch, ktorý k nám bude prúdiť bude veľmi vlhký, čo bude na naše územie prinášať početné prehánky, ktoré sa budú vyskytovať na mnohých miestach Slovenska. Nakoľko na severe bude veľmi chladno, tak treba počítať s tým, že tu pôjde prevažne o zrážky snehové.

Prúdenie na našom území bude počas soboty veľmi dynamické. V tomto prúdení nie sú vylúčené ani možné búrky, ktoré by mohli byť sprevádzané krúpkami.

Na severe napadne sneh, na západe sa rozfúka

V najkrajnejších severných okresoch nášho územia by mohlo napadnúť niekoľko centimetrov nového snehu, pričom v polohách od nadmorskej výšky 500 m n.m. by mohlo napadnúť dokonca 10 až 15 cm snehu. Sneženie by mohlo byť lokálne aj výraznejšie a pribúdať môže sneh s intenzitou 3-4 cm za hodinu.

Zatiaľ čo na severe bude snežiť, tak na západnom Slovensku bude pri premenlivom počasí aj mimoriadne veterno. Fúkať bude silný nárazový, severozápadný vietor s rýchlosťou 15 až 23 m/s.

Nepriaznivé počasie by malo na našom území zotrvať počas celej soboty a ustane až v nedeľu. Sobota tak prinesie sneženie, prehánky, búrky, silný vietor aj prudké ochladenie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd