Zmena počasia je tu. Ochladí sa a niekde aj nasneží. Na horách pozor na silný vietor

Zuzana Macháčová

Zmena počasia je tu. Prináša ju studený front, ktorý postupuje cez naše územie smerom k východu. Nepriaznivé počasie bude sprevádzať aj silný vietor. 

Dnes cez naše územie prejde ďalší zvlnený front, ktorý prinesie výraznejšie ochladenie. Po jeho prechode k nám začne od severozápadu prenikať chladný morský vzduch.

Teploty vystúpia od +5 °C do +10 °C, na severe bude len okolo +2 °C.  Na mnohých miestach sa dnes vyskytne dážď alebo prehánky. Od výšky 1 500 m snehové, neskôr na severozápade a severe už od 600 m snehové.

Víchrica na horách

Zosilnie aj vietor, ktorý bude najsilnejší na horách. Na juhozápade a pod Tatrami bude fúkať vietor rýchlosťou 55 až 85 km/h.

Ak sa dnes chystáte stráviť deň na horách, tak radšej zostaňte doma. Na horách dosiahne vietor silu víchrice s krátkodobými nárazmi nad 110 km/h. Najmä v horských oblastiach severného Slovenska sa budú tvoriť snehové jazyky a záveje. 

Pre všetky pohoria je vyhlásený 2. stupeň lavínového nebezpečenstva. Očakáva sa prírastok 10 až 20 cm nového snehu, ktorý bude silným, spočiatku juhozápadným, neskôr severozápadným vetrom previevaný. 

Obzvlášť si treba dávať pozor na miestach, kde nový sneh napadne na tvrdú až ľadovú staršiu pokrývku, s ktorou nebude dobre previazaný. Horská záchranná služba uvádza, že vplyvom vetra a sneženia bude pravdepodobné uvoľniť lavínu vo svahoch nad 40° už pri malom dodatočnom zaťažení.

Veterná sobota

Dnes nás teda čaká poriadne veterná sobota, od nadmorskej výšky 600 m bude aj slabo snežiť. Na pocit nám však bude oveľa chladnejšie. 

Na západnom Slovensku bude sobota zamračená, na mnohých miestach sa vyskytnú prehánky, vo vyšších polohách aj snehové. Teploty od +5 °C do +9 °C. Stredné Slovensko čaká prevažne zamračená obloha, na mnohých miestach bude pršať. Bude veterno a teplota vystúpi od +1 °C do +7 °C. 

Na východnom Slovensku bude podobné počasie, a to oblačno až zamračené, na mnohých miestach s dažďom alebo prehánkami, od 600 m aj so snehovými. Teplota vystúpi od +2 °C do 8 °C. 

Vodné hladiny budú stúpať

Vzhľadom na predpovedané zrážky a nasýtenosť povodí je predpoklad vzostupu vodných hladín na tokoch, s možnosťou dosiahnutia a prekročenia vodných stavov, zodpovedajúcich stupňom povodňovej aktivity.

Pre okres Prievidza je vydaný 2. stupeň výstrahy pred povodňami. V okresoch Žilina, Martin, Turčianske Teplice, Ružomberok, Dolný Kubín a Michalovce platí 1. stupeň výstrahy pred povodňami. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
13 °C / -1 °C
Rudolf
Zajtra
Prehánky
12 °C / -1 °C
Valér
Piatok
Prehánky
11 °C / -3 °C
Jela
Sobota
Občasný dážď
10 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Občasný dážď
11 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
11 °C / -2 °C
Slavomír
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd