Sobotňajšie búrky môžu byť aj intenzívne a s krúpami. Pozrite si kde

Ľubomír Franko

Počas soboty postupuje cez územie Slovenska ďalej na juhovýchod studený front. Na fronte sa tvoria početné prehánky a búrky, ktoré môžu byť aj intenzívne.

Cez územie severného a východného Slovenska postupuje v brázde nízkeho tlaku vzduchu studený front. Ten sa presúva cez sever a východ ďalej na juhovýchod a tvoria sa na ňom prehánky a búrky.

Búrky sa vyskytli zatiaľ na Orave, no nové vznikajú už aj na strednom Slovensku  na Gemeri. 

Neskôr popoludní by sa búrky mali tvoriť najmä na východe Slovenska, kde im budú priať priaznivé podmienky.

Búrky sa po 13-tej očakávajú najmä na východe
Búrky sa po 13-tej očakávajú najmä na východe

Najsilnejšie búrky sa očakávajú v južnej polovici východného Slovenska približne od 13-tej do 16-tej hodiny. Sprevádzané by tam mali byť prechodným zosilnením nárazového vetra, no takisto krupobitím.

V jarných mesiacoch je zvyčajne hladina nulovej izotermy (výška, kde teplota dosahuje 0 °C) ešte nízko. Pri výraznejších búrkach je preto podstatne vyššia šanca na tvorbu krupobitia, ako počas letných mesiacov. Od tohto parametru ale závisí len pravdepodobnosť výskytu krupobitia. Na odhadnutie ich veľkosti už potrebujeme aj ďalšie veličiny, ktoré nám približujú intenzitu výstupného prúdu v búrke.

Najsilnejšie búrky sa očakávajú na juhovýchode Slovenska
Najsilnejšie búrky sa očakávajú na juhovýchode Slovenska

Búrky prinesú po dlhej dobe najmä potrebný dážď. Pri prívalových dažďoch ale môžu zrážky spôsobiť aj škody, keďže presušená pôda nedokáže obsiahnuť veľké množstvo vody.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd