Sobotné búrky spôsobili kalamitu. Škody robili krúpy i prívalové zrážky. Čo nás čaká v nedeľu?

Dominik Cenkner

Máme za sebou deviaty deň, počas ktorého sa na Slovensku i v okolitých krajinách vyskytovali početné búrky. Tie dnes spôsobili kalamitu. Problémy predstavovali krúpy i prívalové zrážky. Podobne na tom budeme aj v nedeľu.

Počasie v našej oblasti dnes ovplyvňoval vlhký vzduch, v ktorom sa nad strednou Európou udržiavalo nevýrazné tlakové pole. Tieto podmienky tak boli priaznivé pre vznik búrok, čo sme vlastne pozorovali počas celého dňa.

Prvé búrky sa na Slovensku tvorili už v noci z piatka na sobotu, a to na severozápade krajiny. S ďalšími sa počítalo až od poludnia, resp. skorého popoludnia, ale prekvapili a búrlivo začalo byť už v ranných hodinách.

Výraznejšie problémy však nespôsobili. Naberať na sile začali popoludní.

 

Silný vietor lámal stromy

Dôležité bolo dianie v Maďarsku. Tam sa v popoludňajších hodinách sformovali dva búrkové systémy - najskôr na severozápade a potom na severovýchode.

Búrky z prvého systému prekročili naše hranice krátko po 16. hodine, a to konkrétne v okolí Kamenice nad Hronom. Po 17:30 hodine už búrky siahali od Šale po Fiľakovo. Vyskytovali sa pri nich intenzívnejšie zrážky.

Viac problémov však spôsobil silný vietor, ktorý vyvracal stromy. Došlo aj na obmedzenie dopravy.

Stalo sa tak za Šarovcami v smere do Kalnej nad Hronom. A rovnako tak aj za Tekovskými Lužanmi v smere do Šaroviec. Tieto úseky sú už prejazdné.

Búrky následne postupovali ďalej na severozápad, až dorazili do okolia Púchova a následne prešli do Ćeska. Tam sa rozpadli.

Búrky zasiahli aj východ Slovenska

S búrkami na východe krajiny sa dnes veľmi nepočítalo, resp. vyskytnúť sa mali len ojedinele. Napriek tomu sa tak stalo.

Druhý búrkový systém, ktorý sme spomínali, sa vytvoril medzi maďarskými mestami Níreďháza a Miškovec a postupoval na sever. Búrlivo tak bolo v južných častiach Košického kraja, v Košiciach samotných až po Prešov. Tretie najväčšie mesto zaznamenalo silnejší vietor, ten však škody či problémy nespôsobil.

Búrky tak do okolia Košíc priniesli najmä zrážky. Spadlo od 5 do 17 mm zrážok. Nezopakoval sa tak piatkový scenár, kedy silný vietor lámal stromy a na čas ochromil aj verejnú dopravu, z dôvodu strhnutého trakčného vedenia.

Pohľad na búrku z Nižného Hrabovca
Pohľad na búrku z Nižného Hrabovca, Štefan Danko

Krúpy a prívalové zrážky spôsobili kalamitu

Oveľa horšia bola dnes situácia u našich susedov v Českej republike. Pred silnými búrkami varovali českí meteorológovia už dopoludnia. Podľa ich predpovedí mali byť sprevádzané prívalovými zrážkami s úhrnmi až 50 mm i krúpami.

Žiaľ, predpovede vyšli a na viacerých miestach počasie spôsobuje problémy. Už sme vás informovali, že pod nánosom krúp sa krátko po poludní ocitli mestá ako Zbiroh či Kařez. Obe sa nachádzajú severovýchodne od Plzne.

Problémy mali aj vodiči na cestách. Na diaľnici D5 na juhozápade krajiny vodičov prekvapila poriadna prietrž mračien. Okrem prívalového dažďa so sebou búrka priniesla krupobitie a spôsobila dopravné komplikácie.

Kritická situácia bola na Rokycansku. V obci Stradonice voda zaplavila rodinné domy a do dediny priniesla aj bahno z okolia. Zaplavené ostali aj komunikácie v okolí.

Český hydrometeorologický ústav potvrdil aj výskyt superciel. „Dnes sa vyskytlo aj niekoľko superciel. Jedna napríklad na Kladensku na videu nižšie. Teraz detekujeme pravdepodobnú supercelu na Hodonínsku. Pozor najmä na krúpy,“ uviedol hydrometeorologický ústav na sociálnej sieti.

Aktuálna situácia

Krátko pred 22. hodinou sa na Slovensku či Česku búrky už nevyskytujú. Slabšie búrky sú v okolí českého Vsetína.

Na západe Košického kraja však výdatne prší. Takže si dajte pozor najmä na cestách. Aktuálnu polohu búrok môžete sledovať cez náš iRadar.

Čo nás čaká v nedeľu?

Rozhodne netreba čakať zmenu k lepšiemu. Nad strednou Európou sa bude vo vlhkom vzduchu naďalej udržiavať nevýrazné tlakové pole.

Bude preto polooblačno až oblačno, zrána ojedinele hmla. Ojedinele prehánky alebo búrky, popoludní v horských oblastiach zrážky miestami.

 

Búrky sa budú sústrediť najmä na stredné Slovensko a to už aj dopoludnia. Viac o počasí až na 15 dní vopred prezrádza naša predpoveď počasia.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd