Sobotné popoludnie prináša na Slovensko búrky. Kde s nimi treba počítať?

Dominik Cenkner

Vyzeralo to na pokojnú, slnečnú sobotu, ale nakoniec dnešné popoludnie predsa len prináša na Slovensko búrky. Tie však nie sú veľmi výrazné a nespôsobujú výraznejšie škody.

Nad našou oblasťou sa dnes v teplejšom vzduchu udržiava nevýrazné tlakové pole. Nad väčšinou Slovenska prevláda jasná, alebo len málooblačná obloha.

Je aj príjemne teplo. V južnejších okresoch stúpa teplota až nad +27 °C. Aj na severe krajiny sú teploty nad +20 °C.

Predpoveď počasia na sobotu sa tak z veľkej časti naplnila. Prekvapili však búrky.

 

Šanca na ich výskyt síce bola, ale malá. Nakoniec sa prihlásili o slovo na severozápade Slovenska.

Sobotné popoludnie prináša búrky

Juhovýchodne od Trenčína sa po 12:30 h začala tvoriť oblačnosť, ktorá naznačovala možný výskyt búrok. Postupovala na severozápad, ale búrky nepriniesla.

Prvé búrky sa vyskytli po 14:00 h z „novej oblačnosti“, ktorá sa vytvorila len pár kilometrov severne od tej prvej. Z nej bol zaznamenaný prvý bleskový výboj, a to medzi obcami Horná Poruba a Dolná Poruba.

Tieto búrky nabrali na sile a priniesli takmer 60 bleskov. O pár kilometrov južnejšie sa v rovnakom čase sformovala ďalšia oblačnosť, z ktorej sa taktiež vyskytli búrky.

Stalo sa tak neďaleko Partizánskeho. Doposiaľ však priniesli podstatne menej bleskových výbojov. Podľa údajov siete Blitzortung nad Slovenskom v priebehu dnešného popoludnia udrelo 56 bleskov. Búrky však ešte nepovedali posledné slovo, je preto možné, že toto číslo ešte porastie.

Doterajší výskyt búrok na Slovensku
Doterajší výskyt búrok na Slovensku, blitzortung.org

Kde počítať s búrkami?

V severozápadnej časti Slovenska je dnes pravdepodobnosť výskytu búrok okolo 10 %, avšak v Trenčianskom kraji je dnes pravdepodobnosť výskytu búrok okolo 30 %.

Búrlivo by malo byť na česko-slovenskom pohraničí v oblasti Zlínskeho a Trenčianskeho kraja a to predovšetkým v oblasti hôr. V tejto časti Slovenska si tak treba dať pozor.

 

Aktuálnu polohu zrážok a búrok môžete sledovať aj LIVE. K dispozícii je vám náš iRadar.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Zajtra
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd