Šokujúce aj zaujímavé zároveň: 10 faktov o tornáde, o ktorých ste možno nevedeli

Veronika Salayová

Tornáda patria medzi extrémne nebezpečné prejavy počasia − vietor pri nich môže dosiahnuť obrovskú ničivú silu. Na druhej strane sú tornáda pre mnohých aj veľmi zaujímavé a fascinujúce, a dokonca sú aj takí, ktorí za tornádami pravidelne vyrážajú ako za dobrodružstvom. Voláme ich lovci búrok.

Prinášame vám 10 zaujímavých faktov o tornádach, ktoré ste možno doteraz nevedeli. 

1. Najsmrteľnejšie tornádo v histórii: 18. marca 1925 zosadlo tornádo v juhovýchodnom Missouri a prešlo cez juh Illinois a Indiany. Podľa Národnej meteorologickej služby toto tornádo prešlo 3 štáty USA za takmer 3 hodiny. Zabilo takmer 700 ľudí a je považované za najsmrteľnejšie a najdlhšie trvajúce tornádo v histórii.

2. Najväčšie tornádo v histórii: 31. mája 2013 dosiahlo tornádo v Oklahome neuveriteľnú veľkosť, a to až 4,2 km na šírku počas svojej vrcholovej fázy.

3. Rekordný počet tornád v jeden deň: Počas 27. apríla 2011 zosadlo v USA spolu až 207 tornád. Tornáda sa prehnali štátmi ako Mississippi, Alabama, Tennessee, Georgia a Virgínia, pričom zabili 319 ľudí a zranili 2 839 ďalších.

4. Priemerný čas tornáda: Tornáda v priemere trvajú iba 5 minút, no existujú tornáda, ktorých trvanie je oveľa dlhšie a môžu pretrvávať aj niekoľko hodín. Najdlhšie tornádo zosadlo 18. marca 1925 a pustošilo takmer 3 hodiny.

5. Tornádo zasiahlo každý kút sveta okrem...: Tornáda vznikli na všetkých svetadieloch  Zeme okrem Antarktídy, pričom nie je vylúčené, že sa objavilo aj v Antarktíde. Vznik tornáda tu nie je nemožný, ale je málo pravdepodobný vzhľadom na klimatické podmienky. 

6. Menej, ale za to veľmi silné: Zatiaľ čo tornáda nie sú na severovýchode USA také bežné ako v stredo- či juhovýchodných štátoch, práve na severovýchode USA dosahujú tornáda veľmi veľkú silu. 

7. Najaktívnejšie zóny tornád: V USA existujú dve zóny, kde opakovane vzniká najviac tornád. Ide o široký úsek oblastí náchylných na tornádo v štátoch Texas, Louisiana, Oklahoma, Kansas, Južná Dakota, Iowy a Nebraska. Existuje aj ďalšia aktívna oblasť južnejšie, a to v štátoch Mississippi, Georgia, Alabama a Južná a Severná Karolína. 

8. Najviac tornád vzniká na konci jari: Od marca do júna je hlavná sezóna tornád, pričom historicky je máj najaktívnejším mesiacom pre výskyt tornád. Napríklad v USA sa ročne vyskytne priemerne 276 tornád len v máji.

9. Tornáda vznikajú popoludní a večer: Tornáda sa môžu vyskytnúť kedykoľvek počas dňa, ale s najväčšou pravdepodobnosťou vzniknú medzi 16.00 a 21.00 hod. 

10. Krajina s najvyšším počtom tornád: S priemerom viac ako 1 200 tornád ročne je USA krajinou s najväčšou tornádovou aktivitou na svete. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd