Šokujúce zistenia novej štúdie. Biologicky rozložiteľný odpad nie je zasa taký rozložiteľný

Šokujúce zistenia novej štúdie. Biologicky rozložiteľný odpad nie je zasa taký rozložiteľný
Veronika Sádovská

Dokonca aj biologicky odbúrateľný plast sa rozkladá niekoľko mesiacov. Nová štúdia prišla so šokujúcimi zisteniami. 

Bežne používaný biologicky odbúrateľný plast zostáva v morskom prostredí nezmenený najmenej 14 mesiacov, uvádza štúdia publikovaná vo vedeckom časopise Plos One.

Testovacie vzorky prekvapili

Hromadenie pretrvávajúceho plastového odpadu na báze ropy v oceáne je jedným z najvážnejších environmentálnych problémov, ktorým morské prostredie čelí.

Plastové fľaše prežijú v mori nezmenené aj desaťročia a hoci sa zmenia na mikroplasty, tie sa biologicky rozložiť nedajú. Stanú sa nestráviteľnými zvyškami, ktoré sa potom dostávajú do tiel živočíchov.

V posledných rokoch boli vyvinuté náhrady bežne používaných plastov na báze ropy. Ich zavedenie bolo zamerané v prvom rade na zníženie používania fosílnych palív pri výrobe plastových výrobkov a zároveň aj na zabezpečenie ekologickejšej verzie tohto odpadu.

Jednou z najobľúbenejších náhrad za klasické plasty je kyselina polymliečna (PLA) – polymér kyseliny mliečnej pochádzajúci z fermentácie cukrov a škrobov. 

PLA sa rozkladá späť na kyselinu mliečnu pri vysokých teplotách, ktoré sa vyskytujú vo veľmi veľkých hromadách kompostu, ale v chladnejších podmienkach nie je táto reakcia spoľahlivá ani rýchla.

Výskum viedla Sarah-Jeanne Royer a jej kolegovia zo Scripps Institution of Oceanography na Kalifornskej univerzite v San Diegu. Výskumníci ponorili vzorky PLA spolu so vzorkami materiálov na báze ropy, celulózy a celulózy do klietok pri pobreží La Jolla v Kalifornii.

Nie biologicky rozložiteľný, ale kompostovateľný

Ako sa ukázalo, materiál na báze celulózy sa rozložil rýchlo, za menej ako mesiac. Laboratórna chemická analýza potvrdila, že celulóza sa do značnej miery rozkladala biologickými procesmi skôr produkciou oxidu uhličitého než obyčajným mechanickým opotrebovaním.

Na rozdiel od toho ani plast na báze ropy, ani zmes, ani PLA nevykazovali počas 14 mesiacov experimentu žiadne známky degradácie.

„Naše výsledky naznačujú, že „kompostovateľný“ neznamená degradáciu v prírodnom prostredí,“ povedala Royer.

Označovanie kompostovateľných plastov ako biodegradovateľných plastov je zavádzajúce, pretože môže naznačovať, že materiál degraduje v životnom prostredí. Plasty na báze PLA sa musia kompostovať v riadne kontrolovaných zariadeniach, aby sa dosiahol ich potenciál ako biologicky odbúrateľných náhrad plastov na báze ropy.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd