Šokujúci moment! Do lietadla plného cestujúcich udrel blesk. Pozrite si VIDEO

Veronika Salayová

Šokujúci moment nastal na letisku Little Rock v americkom štáte Arkansas. Počas búrky blesk zasiahol lietadlo plné cestujúcich. Nikomu sa nič nestalo.

Keď sa blíži búrka, ľudia automaticky hľadajú úkryt, aby ostali v bezpečí pred dažďom a hlavne pred nebezpečnými bleskami. Ak máte počas búrky nastúpiť do lietadla, tak to nie je také jednoduché. Ak však už sedíte v lietadle, môžete si vydýchnuť − pred búrkou ste dokonalo chránení.

Do lietadla na letisku udrel blesk

Takýto scenár sa minulý týždeň prihodil cestujúcim na letisku Little Rock v americkom štáte Arkansas. Lietadlo, ktoré viezlo cestujúcich, bolo stále na letisku na asfaltovej ploche a čakalo na odlet. 

Na zdesenie niektorých cestujúcich blesk udrel do zadného kormidla American Eagle. Okrem silného hluku, ktorí mnohých vystrašil, sa nikto z cestujúcich nezranil a na lietadle nevznikla ani žiadna škoda.

Úder blesku do lietadla môže byť strašidelný, ale je pomerne bežný a zvyčajne nemá žiadne vážne následky. Lietadlá sú navrhnuté tak, aby odolali úderom blesku vo vzduchu aj na zemi. 

Faradayova klietka

Cestujúcich totiž chráni tzv. Faradayova klietka. Ide o uzavretú klietku vyrobenú z elektricky vodivého materiálu, ktorý dokonale odolá bleskom. Klietka pôsobí ako vodič, preto sa v jej vnútornom objeme náboj nenachádza.

Moderné lietadlá sú navyše vybavené aj ďalšími systémami ochrany pred bleskom, aby sa minimalizovali možné škody pri zásahu bleskom. 

Tieto systémy ochrany pred bleskom pozostávajú z vodivých materiálov, ako je hliník, ktoré sú zabudované do konštrukcie lietadla. Pomáhajú bezpečne viesť elektrický prúd blesku cez lietadlo a potom ho vypustiť do okolitého vzduchu.

Tento moment zásahu bleskom sa podarilo aj natočiť. Pozrite si, ako blesk udrel do lietadla plného cestujúcich. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Sobota
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Urban
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd