Sopka Popocatépetl sa nebezpečne prebúdza. V ohrození sú milióny Mexičanov

Veronika Salayová

Sopka Popocatépetl sa nebezpečne prebúdza k životu − chrlí popol a zasypáva okolité obce sopečným prachom. V blízkej dobe hrozí veľká erupcia, ktorá by mohla ohroziť až 22 miliónov Mexičanov. 

Mohutná 5 426 m vysoká sopka Popocatépetl opäť ožila a ohrozuje životy 22 miliónov obyvateľov okolitých miest a obcí.

Za posledný týždeň došlo k sérii erupcií, ktoré však zatiaľ neboli príliš veľké, no aj napriek tomu zasypali okolité dediny malou vrstvou sopečného prachu. Toto padanie zapríčinilo dočasné uzavretie škôl 11 okolitých miest a obcí.

Hrozí blízka erupcia

Vulkanológovia predpovedajú, že v blízkej budúcnosti hrozí veľká erupcia tejto známej mexickej sopky. Vnútorné chvenie sopky by podľa mexických odborníkov mohlo naznačovať, že horúca magma a plyn sa pohybujú hore vetracími otvormi na vrchole a čoskoro môže dôjsť k výbuchu. 

Ak by k výbuchu došlo, láva bude zrejme stekať po svahoch vulkánu, sopečný kráter bude vypúšťať toxické plyny a obrovské množstvo sopečného prachu do ovzdušia, uvádza agentúra AP. 

Okolo vrcholu sopky je šesť kamier, termovízne zariadenie a 12 seizmologických monitorovacích staníc, ktoré fungujú 24 hodín denne. Tentoraz sú prejavy sopky agresívnejšie.

Mexičania sú v pohotovosti 

Sopka Popocatépetl, známa aj ako „El Popo“, ktorá sa nachádza 72 km juhovýchodne od Mexico City, sa stala aktívnou ešte v roku 1994 a odvtedy z času na čas chrlí toxické výpary a sopečný prach.

Obyvatelia sú teda do istej miery zvyknutí na jej prejavy, no tentoraz sú Mexičania v pohotovosti, keďže prejavy sopky sú o niečo intenzívnejšie. Silná erupcia by totiž mohla „zadusiť“ neďaleké Mexico City v oblakoch sopečného prachu.

Ak by k došlo k náhlej erupcii, v Mexico City by sa spustili sirény, ktoré by včas varovali milióny obyvateľov, aby sa ukryli do bezpečia. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd