Známa talianska sopka prechádza vnútornou premenou. Erupcií bude viac a budú nečakané

Veronika Salayová

Vulkanológovia zistili, že známa talianska sopka Stromboli prechádza vnútornou premenou. Vulkán teraz môže vybuchovať častejšie, prudšie a hlavne nepredvídateľnejšie, upozorňujú odborníci. 

Stromboli, jedna z najznámejších európskych sopiek, prechádza vnútornou transformáciou, tvrdia talianski a americkí vedci, informuje TVN 24.

Vulkanológov začala sopka Stromboli viac zaujímať, keď od júna do augusta v roku 2019 Liparskými ostrovmi otriasla séria erupcií sopky Stromboli. Zdanlivo nič zvláštne, pretože táto sopka je aktívna už tisíce rokov.

Odborníci sa na to pozreli bližšie, pretože ešte nikdy v histórii pozorovaní tam nebolo zaznamenaných toľko silných erupcií v priebehu niekoľkých týždňov. Začali Stromboli skúmať viac a zistili, že predsa sa len niečo vo vnútri sopky deje.

Dva veľké výbuchy po sebe

Ako ukazujú výsledky výskumu publikované v časopise Nature Communications, aktivita Stromboli v roku 2019 pravdepodobne nie je náhodná a sopka sa môže stať čoraz nepredvídateľnejšou, varujú vulkanológovia. 

Stromboli je čadičová sopka s výrazným erupčným cyklom relatívne pravidelných erupcií. Hoci väčšina erupcií je malá, boli zaznamenané aj väčšie explózie, ktoré boli obzvlášť veľké a silné. Za posledných 70 rokov sa to stalo štyrikrát až do roku 2019, kedy sa vyskytli dvakrát za dva mesiace, jeden po druhom, hneď po ďalšom silnom výbuchu.

S cieľom vyriešiť záhadu nezvyčajnej aktivity Stromboli výskumníci analyzovali zloženie a štruktúru sopečných minerálov vytvorených počas erupcií. Porovnali vzorky z roku 2019 s minerálmi z predchádzajúcich erupcií v rokoch 2003 až 2017. Štúdiom toho, ako sa tieto minerály líšia, mohli získať prehľad o vnútornom fungovaní sopky.

Čo zistili?

Analýza chemického zloženia minerálov dokázala, že vo vnútri sopky došlo k zmene prúdenia magmy. Vedci upozorňujú, že zmeny v prúdení magmy vo vnútri Stromboli ovplyvnia jeho budúcu aktivitu. 

Následné erupcie teda môžu byť silnejšie a nepravidelnejšie a ich pozorovanie bude čoraz ťažšie, vysvetľujú na záver odborníci. 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd