Space X vypustila ďalších 54 satelitov Starlink. Koľko ich už máme „nad hlavami“?

Veronika Salayová

Cez víkend spoločnosť Space X vypustila na obežnú dráhu Zeme ďalších 54 satelitov Starlink. Celkový počet týchto satelitov sa opäť zvýšil a SpaceX tak pokračuje v osídľovaní svojej celosvetovej konštelácie širokopásmových prenosových staníc.

SpaceX v sobotu vyslala na obežnú dráhu ďalších 54 internetových satelitov Starlink pomocou už použitého zosilňovača prvého stupňa, ktorý uskutočnil svoj rekordný 15. let. Bol to tiež 59. štart tohto roku, čím sa takmer zdvojnásobil rekord z roku 2021.

Štart Starlinku bol naplánovaný na piatok, ale spoločnosť SpaceX napokon štart odložila na sobotu, aby „uprednostnil“ štart satelitov SES.

V tomto roku sa očakávajú ďalšie dva štarty: ďalší let Starlinku z Cape Canaveral a vypustenie izraelského satelitu na pozorovanie Zeme z Vandenberg Space Force Base v južnej Kalifornii.

Týmito dvomi plánovanými štartmi sa v roku 2022 zvýši celkový počet štartov SpaceX na 61. Pre zaujímavosť uvádzame, že SpaceX vypustila v minulom roku spolu 31 Falconov 9.

Tisícky satelitov na obežnej dráhe Zeme 

SpaceX začala vypúšťať satelity Starlink v roku 2019. Celkový počet satelitov Starlink vypustených do dnešného dňa SpaceX sa tak po víkende presiahol číslo 3 600. „Nad hlavami“ máme presne 3 612 satelitov Starlink.

Avšak nie všetky satelity sú aktuálne funkčné. Vesmírny štatistik Jonathan McDowell odhaduje, že 3 230 ich bolo v prevádzke počas sobotňajšieho letu.

Satelity Starlink možno na oblohe pozorovať ako svetelný „vláčik“. Tieto satelity majú za cieľ v budúcnosti poskytnúť internetové pripojenie aj pre tie najodľahlejšie oblasti sveta.

Možno skonštatovať, že satelity Starlink sa stanú súčasťou nášho života a postupne bude pre nás ich prelet na oblohe už samozrejmosťou.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd