Spadlo enormné množstvo zrážok a ďalšia vlna sa blíži. Hodnota a to, kde spadlo najviac, vás prekvapí

Spadlo enormné množstvo zrážok a ďalšia vlna sa blíži. Hodnota a to, kde spadlo najviac, vás prekvapí
Peter Minárik

Slovensko má za sebou vlnu veľmi výdatných zrážok, ktorá priniesla desiatky milimetrov.  Zrážky už začínajú slabnúť, ale úplne bez zrážok nezostaneme. K nášmu územiu sa blížia ďalšie zrážky, i keď slabšie.

Môžeme povedať, že to najhoršie máme, našťastie, za sebou. Uplynulé dva dni priniesli na Slovensko doslova extrémne úhrny zrážok.

Ešte pred touto vlnou zrážok na našom území panovali prebytky zrážok a aktuálna vlna zrážok prebytky ešte zvýraznila. Dažďa už veľa nebude, no stále treba počítať s upršaným počasím, ktoré môže zodvihnúť menšie toky.

Najviac zrážok za uplynulé dva dni spadlo na slovensko-rakúskom pohraničí, kde oficiálne stanice evidujú vyše 70 mm. Viac ako 55 mm spadlo aj v Bratislave. Toto sú však dáta zo staníc SHMÚ. Osobných zrážkomerov je oveľa viac a tie nám ukazujú, že zrážok v niektorých oblastiach spadlo aj viac. Najviac zrážok spadlo v Devínskej Novej Vsi, kde zrážkomerná stanica zaevidovala až 115,4 mm.

Prichádza ďalšia i keď slabšia vlna

Na západe a na Morave po hodinách intenzívneho dažďa zrážky konečne ustali, no od východu aktuálne postupujú nad naše územie ďalšie zrážky.

Tie budú o čosi slabšie a zasiahnu predovšetkým východné Slovensko, kde by mohli priniesť aj okolo 20 mm zrážok.

Zrážky sa počas dnešného dňa budú presúvať smerom na západ, a tak opäť bude prevažne zamračené a postupne sa rozprší, no tentoraz pôjde už len o jednotky milimetrov. Zrážky budú najvýdatnejšie na spomínanom východe a najslabšie na krajnom západe.

Vodné toky by tak už nemalo výrazne rásť, no to sa netýka väčších riek, kde sa doženie povodňová vlna.

Na Morave a na Dunaji povodne

Výrazný vzostup vodných tokov sa v nadchádzajúcich hodinách očakáva na Morave a na Dunaji. Cez Moravu sa ženie povodňová vlna z Česka a cez Dunaj z Nemecka a z Rakúska. Pod Devínom sa tieto dve povodňové vlny stretnú a začne stúpať Dunaj.

Rieka Morava už v Kopčanoch dosahuje úroveň 2. povodňového stupňa a dvojku by mala dosiahnuť aj v Moravskom Svätom Jáne.

Dunaj by úroveň 1. povodňového stupňa mal v Bratislave dosiahnuť počas ranných hodín. Za uplynulých 24 hodín už stúpol o takmer 1,5 metra.

Kulminácia na Dunaji v Bratislave sa očakáva dopoludnia na hodnote okolo 655 cm, čo je úroveň 1. povodňového stupňa. Ten spôsobí menšie obmedzenia a môže sa v istých úsekoch aj vyliať, no výraznejšie neovplyvní obývané časti okolia Bratislavy.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd