Španielsko trápi sucho. Pitnú vodu musia prepravovať cez more a zvažujú prísne opatrenia

Španielsko trápi sucho. Pitnú vodu musia prepravovať cez more a zvažujú prísne opatrenia
Veronika Salayová

Španielsko sa pripravuje na prísnejšie obmedzenia vody uprostred historického sucha. Vody na severovýchode krajiny je žalostne málo a pitnú vodu preto plánujú prepravovať cez more. 

Barcelona a jej okolie sa pripravuje na prísnejšie obmedzenia vody v čase historického sucha, ktoré spôsobilo pokles nádrží v Katalánsku na rekordné minimá.

Očakáva sa, že katalánske úrady vo štvrtok vyhlásia stav núdze v súvislosti so suchom v oblasti, ktorá je domovom 6 miliónov ľudí, po tom, čo zásoby vody klesli pod 16 % ich kapacity.

„Naše rezervy sú pod 16 %. Situácia v Barcelone a okolí Girony je kritická, takže musíme prijať prísnejšie opatrenia,“ povedala v stredu predstaviteľka katalánskej vlády Laura Vilagrà španielskej národnej rozhlasovej stanici RNE.

Vodou sa bude musieť šetriť

Núdzová situácia by znížila denné množstvo vody povolené na obytné a komunálne účely na 200 litrov pre domácnosť. Katalánska vodárenská agentúra tvrdí, že priemerný obyvateľ spotrebuje 116 litrov denne. 

Škrty by zaznamenali aj poľnohospodárstvo a priemysel. Regionálne vyhlásenie núdzového stavu by znížilo vodu na zavlažovanie plodín o 80 %, pre stáda zvierat o 50 % a o 25 % pre priemysel.

Oblasť zasiahnutá mimoriadnou udalosťou zahŕňa severné Katalánsko až po francúzske hranice. Menej obývaná južná časť regiónu je napájaná riekou Ebro a je v lepšom stave. Sucho zažíva aj južné Španielsko.

Podpriemerné zrážky majú už 3 roky

Katalánsko zaznamenalo podpriemerné zrážky už 40 mesiacov po sebe, čo je viac ako 3 roky. Odborníci tvrdia, že klimatické zmeny spôsobujú sucho a očakáva sa, že celý stredomorský región sa bude v nadchádzajúcich rokoch otepľovať rýchlejšie ako mnohé iné časti sveta, čo celú situáciu ohľadom nedostatku vody iba znásobí. 

Katalánsko už niekoľko mesiacov čelí mnohým obmedzeniam vody, ktoré sa s klesajúcimi zásobami stále sprísňujú. Zákazy polievania trávnikov, napúšťania súkromných bazénov a umývania áut zostanú v platnosti. Samosprávy nebudú môcť používať pitnú vodu na čistenie ulíc.

Katalánsko aj juhošpanielsky región Andalúzia sa preto pripravujú na dovoz vody loďou cez more, čo by malo výrazne pomôcť s akútnym nedostatkom vody v tomto regióne. Je to jedna z možností, ako dostať vodu tam, kde ju ľudia potrebujú. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd