Španielsko zasiahli prívalové dažde. Mnohé dediny sú pod vodou

Španielsko zasiahli prívalové dažde. Mnohé dediny sú pod vodou
Zuzana Macháčová

Na juhovýchodnom pobreží Španielska došlo k rozsiahlym záplavám. Voda zaplavila autá a mnohé budovy. V regióne Valencia bol dokonca zaznamenaný nový denný rekord v množstve zrážok.

Po prívalových dažďoch, ktoré tento týždeň zasiahli Španielsko, sa mnohé dediny ocitli pod vodou. Najviac postihnuté boli tri regióny, a to Murcia, Andalúzia a Valencia.

Miestne úrady boli nútené zatvoriť škôlky, školy, univerzity a iné verejné budovy. „Veľa budov sa ocitlo pod vodou. Snažíme sa pomocou všetkého vybavenia, ktoré máme v zásobe, odčerpať čo najviac vody,“ povedal hasič z Cartageny.

„Žijem tu už niekoľko mesiacov a hanbím sa, že som z Murcie. Zakaždým, keď prší, všetko je zaplavené, pretože naozaj neexistujú žiadne účinné riešenia, ako tomu zabrániť, takže teraz je čas zistiť, či všetky tieto škody pokryje poistenie,“  sťažoval sa obyvateľ Cartageny.

Záplavy na juhovýchodnom pobreží Španielska, zdroj: Reuters
Záplavy na juhovýchodnom pobreží Španielska, zdroj: Reuters

Rekordné zrážky a šanca na zmiernenie sucha

Podľa národnej meteorologickej agentúry AEMET spadlo na niektorých miestach Valencie za niekoľko dní viac zrážok ako za predchádzajúcich 6 mesiacov.

V obci Ontinyent bol zaznamenaný rekord v najvyššom úhrne zrážok v máji za posledných 100 rokov. Celkovo bolo zaznamenaných 130 l vody na m². 

Hovorca agentúry Ruben del Campo uviedol, že zrážky by mohli zmierniť dlhotrvajúce sucho, ktorému Španielsko čelí. Avšak dodal, ale, že tohtoročná jar sa stane pravdepodobne jednou z najsuchších, aké kedy boli namerané. 

Vyjadril sa, že je na najlepšej ceste stať sa najsuchšou od roku 1961. Apríl bol v Španielsku zaznamenaný ako najteplejší od začiatku pozorovaní.

Od októbra do 21. mája bolo zaznamenaných o 28 % menej zrážok, ako je pre toto obdobie obvyklé,“ dodal na záver del Campo.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Zajtra
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 5 °C
Lesana
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd