Španielsko zažíva júlové teploty. Davy ľudí vyšli na pláž

Dominik Cenkner

Zatiaľ čo stredná Európa zažila počas víkendu poriadny záchvev zimy, obyvatelia Španielska riešili opačný problém. Teploty totiž stúpali až nad +30 °C, čo ani pre túto krajinu na začiatku druhej marcovej dekády nie je bežné. 

Obyvatelia a turisti v sobotu zaplnili stredomorské pláže v Španielsku. Prúdil k nim horúci vzduch. Na niektorých miestach teplota prekročila +30 °C.

Stalo sa tak v čase, keď strednú Európu zasiahli postupné vlny studeného vzduchu. Pyrenejský polostrov zažil na toto ročné obdobie nezvyčajne horúce počasie. Teploty v niektorých oblastiach boli v sobotu až o 15 stupňov vyššie ako zvyčajne.

Teploty typické pre júl

V meste Elche v provincii Alicante bolo najteplejšie. Zaznamenali tam teplotu +31,8 stupňa Celzia v tieni, informovala národná meteorologická agentúra AEMET.

Jedným z mimoriadne teplých miest bola aj Almassora v provincii Castellón vo Valencii, kde teplota dosiahla +30,7 stupňa Celzia. Ako sa zdôrazňuje na sociálnych sieťach, provincia v sobotu zažívala teploty „typické pre júl“. Predchádzajúci teplotný rekord tam bol +30,8 stupňa °C.

Viac ako +30 stupňov °C bolo zaznamenaných aj na najmenej niekoľkých ďalších miestach na východnom a južnom pobreží.

Za teplom prišlo množstvo ľudí

„Aby sme sem mohli letieť, museli z krídel lietadla zoškrabať ľad. Náš odlet preto meškal,“ upozornila Della Jeavonsová, turistka z Veľkej Británie, ktorú v posledných dňoch zasiahlo zimné počasie.

V dôsledku hustého sneženia v noci zo štvrtka na piatok uviazli vodiči na severe Anglicka na diaľnici na dlhé hodiny v dlhých dopravných zápchach. Niekoľko dní bola narušená aj prevádzka železníc a letísk.

Teploty nad +30 °C sa na východnom pobreží Španielska vyskytli aj v priebehu dnešného dňa. Už zajtra sa však ochladí aj tam.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Skoro jasno, búrky
26 °C / 7 °C
Žigmund
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd