Špinavý vzduch vyháňa ľudí zo známeho talianskeho mesta

Špinavý vzduch vyháňa ľudí zo známeho talianskeho mesta
Zuzana Macháčová

Talianske mesto módy je v poslednej dobe aj mesto plné zápachu, vysokého znečistenia a zdravotných rizík. Úroveň jemných prachových častíc a ďalších znečisťujúcich látok v tomto meste patrí k najvyšším v Európe.

Štatistku o znečistenom vzduchu preukázali nedávne údaje služby Európskej únie pre monitorovanie atmosféry Copernicus a talianskej ekologickej neziskovej organizácie Legambiente.

Mnoho obyvateľov v dôsledku znečistenia musí nosiť vonku tvárové masky, aby znížili riziko zdravotných rizík v dôsledku znečisteného ovzdušia. Tento problém majú najmä obyvatelia známeho talianskeho mesta Miláno.

Pietro De Luca žije v Miláne, ale často premýšľa o tom, že by sa s manželkou a tromi deťmi presťahoval do čistejšieho mesta. „Smrdí to tu! Cítim neustály zápach smogu, kašlem, páli ma v krku,“ povedal De Luca, ktorý býva na druhom poschodí bytového domu vo východnej milánskej štvrti Citta Studi.

Ďalší obyvateľ Roberto Lorenzutti, ktorý žil v minulosti v Miláne, povedal, že od tej doby, čo odišiel z mesta, sa mu dýcha oveľa lepšie. Počas covidovej pandémie mal možnosť pracovať na diaľku a presťahoval sa na Sardíniu.

 

„V Miláne sa musíte snažiť prežiť v tomto znečistenom prostredí 5 dní v týždni a na víkend sa musíte dostať niekde preč, aby ste sa nadýchali čerstvého vzduchu,“ hovorí Lorenzutti.

Obmedzenie vozidiel v denných hodinách

Miláno leží v husto osídlenej Pádskej nížine, kde žije takmer tretina talianskej populácie, čo je 17 miliónov ľudí. Samotné mesto má 1,4 milióna obyvateľov. Súdny dvor Európskej únie označil v roku 2020 Pádsku nížinu za jednu z najviac znečistených oblastí v Európe. 

Podľa profesorky ekonómie životného prostredia a klimatických zmien na milánskej univerzite Bocconi, Valentiny Bosettiovej, spôsobuje v tejto oblasti problémy najmä poľnohospodárstvo a priemyselná činnosť. Jeho samotná poloha navyše pomáha zadržiavať vzduch, čo tiež nie je priaznivé.
 
Vlani v Miláne prekročili hodnoty znečisťujúcich látok PM2,5, PM10 a oxidu dusičitého (NO2) smernice stanovenej Svetovou zdravotníckou organizáciou.

Obmedzenia v denných hodinách

Problém sa v oblasti rieši dlhodobo a Giorgio Maione, lombardský regionálny poradca pre životné prostredie, však tvrdí, že za posledných 20 rokov sa koncentrácia PM10 znížila o 39 % a koncentrácia NO2 o 45 %.

 

Vedúca pre životné prostredie, Elena Eva Maria Grandiová, však uviedla, že úroveň znečistenia zostáva veľmi vysoká, a požiadala o užšiu spoluprácu medzi mestskými a regionálnymi orgánmi pri vyhodnocovaní mimoriadnych opatrení. „Sme veľmi znepokojení, to je evidentné,“ povedala.

Miláno a okolité mestá regiónu Lombardsko napríklad nanovo prijali opatrenia, ktoré v denných hodinách obmedzujú používanie vozidiel, ktorých splodiny najviac znečisťujú ovzdušie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd