Spolu s teplom z Afriky k nám mieri aj saharský prach. Tentoraz ho však bude poriadne veľa

Spolu s teplom z Afriky k nám mieri aj saharský prach. Tentoraz ho však bude poriadne veľa
Veronika Salayová

Na naše územie dorazila prvá tohtoročná vlna horúčav, pričom prílev horúcej masy vzduchu pochádza z afrického kontinentu. Z Afriky však okrem tepla mieri k nám aj saharský prach. Tentoraz ho však nebude málo...

Spolu s horúčavami sa z juhu okrem prívalu horúceho vzduchu dostáva aj prach zo Sahary. Do Európy v týchto chvíľach mieri poriadna masa, ktorá sa dostane nad mnohé európske krajiny vrátane Slovenska.

Prachu z afrického kontinentu bude tentoraz poriadne veľa, čo je jasne vidieť aj na satelitných záznamoch, kde je vidieť túto masu čiastočiek v atmosfére. Saharský prach bude dokonca padať aj so zrážkami. Pripravte sa!

Satelitná snímka. Zdroj: Országos Meteorológiai Szolgálat
Hnedá farba je saharský prach v atmosfére. Zdroj: Országos Meteorológiai Szolgálat

Už v stredu!

Zaťaženie prachom v atmosfére je dnes už výrazné v krajinách ako Španielsko, Francúzsko, Taliansko či Švajčiarsko. Nepotrvá dlho a prach sa dostane aj nad Slovensko.

Saharský prach sa nad naše územie bude postupne nasúvať už počas noci z utorka na stredu, pričom ešte nepôjde o výrazné koncentrácie.

Vo štvrtok, najmä popoludní a večer, však už bude zaťaženie saharským prachom nad Slovenskom výrazné, rovnako tak v piatok. Saharský prach sa teda nad Slovenskom bude nachádzať od stredy do piatku. 

Počas východu alebo západu slnka sa prítomnosť prachu nad nami môže prejaviť sfarbenou oblohou, ktorá bude mať žltý či oranžový nádych a výrazne sa zníži dohľadnosť.

Prachu bude viac než dosť

Počas zrážok a búrok, ktoré nás čakajú v stredu, štvrtok a piatok, však bude saharský prach padať spolu so zrážkami. Na najväčšie znečistenie sa pripravte hlavne v piatok na celom západnom Slovensku, kedy zrážky stiahnu so sebou veľké množstvo prachu, a to až 3 478 mgr/m2

Mokré usadzovanie v piatok ráno. Zdroj: SKIRON
Mokré usadzovanie v piatok ráno. Zdroj: SKIRON

Treba sa pripraviť na poriadne znečistené autá, balkóny, okná či terasy. So saharským prachom sa následne rozlúčime až počas soboty. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Zajtra
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Prehánky
20 °C / 7 °C
Bonifác
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd