Štart vesmírnej lode Starliner opäť odložili

Štart vesmírnej lode Starliner opäť odložili
Dominik Cenkner

Prvý let znovupoužiteľnej kozmickej lode Boeing CST-100 Starliner s posádkou opäť odložili. Loď tak neodštartuje ani 17. mája pre problém týkajúci sa úniku hélia z pohonnej jednotky Starlineru, uviedol Boeing v utorok vo vyhlásení. Informuje o tom TASR.

Starliner sa mal na prvý pilotovaný skúšobný let pôvodne vydať 6. mája z kozmodrómu na floridskom Myse Canaveral. Pre problémy s tlakovým regulačným ventilom nádrže s tekutým kyslíkom na hornom stupni rakety Atlas V bol let odložený na 17. mája.

Najskorší nový termín je teraz podľa Boeingu 21. máj. Štart je naplánovaný na 16.43 h miestneho času (22.43 h SELČ).

 

Štart lode Starliner sprevádzajú problémy

Počas prvého skúšobného letu s dvojčlennou posádkou tvorenou astronautmi Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) Barrym "Butchom" Wilmorom a Sunitou Williamsovou sa loď Starliner automaticky pripojí k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) a následne sa po týždni vráti na Zem.

Boeing CST-100 Starliner bol pripravený na svoj prvý pilotovaný vesmírny let po niekoľkých rokoch odkladov. Boeing sa snaží v kozmickom programe dostihnúť americkú spoločnosť SpaceX, ktorá dopravuje astronautov do vesmíru pre NASA od roku 2020.

Predchádzajúce dva skúšobné vesmírne lety lode Starliner boli bezpilotné. Prvý v decembri 2019 k ISS nedorazil pre chybný softvér a ďalšie problémy.

 

Druhý skúšobný let sa uskutočnil v máji 2022. Loď bola k stanici pripojená takmer päť dní.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd