Stavajú bariéry pred storočnými povodňami. Víchrica WOLFGANG už postupuje nad Európu

Stavajú bariéry pred storočnými povodňami. Víchrica WOLFGANG už postupuje nad Európu
Peter Minárik

Počasie v Európe už začala ovplyvňovať rozsiahla tlaková níž Wolfgang, ktorá dnes do Európy prinesie silný nárazový vietor, no niektoré štáty čakajú aj povodne. Tie sužujú predovšetkým Írsko a na rade je aj Dánsko.

V najbližších hodinách zasiahne Európu silný nárazový vietor spolu s intenzívnymi dažďami. Naše územie sa výdatným zrážkam vyhne, no vietor zasiahne aj nás.

Dnes je v najväčšom ohrození najmä Dánsko, Nórsko a severné Nemecko. Na severe Škótska bol včera večer vyhlásený najvyšší stupeň varovania pred víchricou.

Európu neočakáva len silný vietor, ale aj extrémne zrážky, ktoré už včera potrápili Španielsko. Vietor záplavám dopomôže, keďže bude vzdúvať vodné hladiny.

Kritická situácia v Dánsku

Dánska televízia TV2 informovala, že pôjde o potenciálne najhoršie záplavy za posledných 110 rokov. Dánsky meteorologický ústav predpokladá na východnom pobreží vlny vysoké až štyri metre.

Pred očakávaným nečasom miestni obyvatelia v ohrozených častiach Dánska stavajú bariéry z pieskom naplnených vriec. Na juhovýchode krajiny polícia odporúča obyvateľom pobrežia, aby opustili ohrozené oblasti, pokiaľ sa predpoveď počasia nezmení.

Niektoré trajektové linky medzi dánskymi ostrovmi boli pozastavené, rovnako ako spojenia medzi Dánskom, severonemeckým Rostockom a nórskou metropolou Oslo.

Nebezpečné počasie v Škótsku

Od 19:00 SELČ bol v určitých oblastiach na východe Škótska vyhlásený červený, teda najvyšší stupeň varovania. Podľa televízneho kanálu BBC sa takéto varovania vydávajú len zriedka, keď meteorológovia predpokladajú extrémne nebezpečné podmienky.

Nebezpečné počasie dnes zasiahne aj Nemecko, kde meteorológovia varujú pobrežné oblasti pred vlnobitím a silným vetrom s rýchlosťou okolo 100 km/h.

Víchrica dnes udrie aj na našom území. Najnebezpečnejšie poryvy vetra sa očakávajú popoludní.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd