Stavajú tunely, aby zabránili povodniam. Ide o najdôležitejšiu investíciu v histórii Lisabonu

Stavajú tunely, aby zabránili povodniam. Ide o najdôležitejšiu investíciu v histórii Lisabonu
Veronika Sádovská

V Lisabone, hlavnom meste Portugalska, sa začala výstavba dvoch podzemných tunelov na boj proti povodniam, ktoré mesto pravidelne sužujú na jeseň a v zime. Ide o prvú takúto rozsiahlu investíciu.

V hlavnom meste Portugalska sa začala výstavba dvoch podzemných tunelov, ktoré majú zabrániť záplavám, ktoré mesto pravidelne postihujú.

„Lisabon je jednou z mála európskych metropol bez snehu. Namiesto toho tu máme veľa dažďa, najmä na prelome rokov," povedal bývalý lisabonský učiteľ Antonio Sena, ktorý pravidelne navštevuje stavenisko v hlavnom meste, kde sa stavajú dva hlboké tunely na odvádzanie silných zrážok do rieky Tajo.

Povodne v Lisabone zabíjajú

Antonio Sena upozornil, že záplavy naďalej zabíjajú ľudí v lisabonskej aglomerácii a služby civilnej obrany musia pravidelne nariadzovať evakuáciu ľudí v najnižších častiach mesta. 

V posledných rokoch sa tu urobilo málo pre vypracovanie plánu boja proti povodniam. A to aj napriek veľkým tragédiám, ktoré sa udiali v minulosti. Stačí spomenúť približne 700 ľudí zabitých pri záplavách v novembri 1967," povedal Sena.  Dodal, že väčšina obetí žije v oblastiach, kde sa v auguste 2023 konali Svetové dni mládeže v Lisabone.

Stavajú dva tunely

Medzitým, ako ubezpečuje primátor Lisabonu Carlos Moedas, odvodnenie portugalskej metropoly je natoľko potrebné, že z Číny bol do mesta dovezený technologicky vyspelý stroj na kopanie podzemných tunelov.

Prvý z tunelov zachytávajúcich zrážky sa podľa starostu stavia v mestskej časti Campolide. Celkovo má byť dlhý 5 kilometrov. Jeho šírka na viacerých miestach presiahne 70 metrov. 

„Táto investícia, ktorá sa začala pred niekoľkými týždňami, je jednou z najvýznamnejších v dejinách Lisabonu," poznamenal primátor hlavného mesta s upresnením, že v najbližších mesiacoch bude v dôsledku výstavby tunelov doprava na viacerých hlavných tepnách mesta zastavená.

Podľa investičného plánu silné dažde, ktoré budú v budúcnosti padať v Lisabone, budú unášané tunelmi smerom k delte Tagus. Projekt sa odhaduje na 130 miliónov eur. Ako dodal Moedas, tunely, ktoré sa budujú viac ako 70 metrov pod povrchom zeme, sú „bezprecedentnou investíciou“ a sú také dôležité, že primátor pozval súčasného patriarchu Lisabonu Rui Valeria, aby posvätil odvodňovacie zariadenia podzemných tunelov.

„Očakávame, že prvý tunel bude vybudovaný v priebehu budúceho roka, druhý bude hotový v prvej polovici roku 2025," uzavrel primátor Moedas.

 
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd