Strečno vyhlásili za nebezpečné. Nebezpečenstvo hrozí každú chvíľu

Strečno vyhlásili za nebezpečné. Nebezpečenstvo hrozí každú chvíľu
Peter Minárik

Dnes zasadal v Žiline krízový štáb, ktorý označil situáciu pod Strečnom za veľmi nebezpečnú a nepredvídateľnú. Zvetrané skalné bralo sa totiž môže kedykoľvek zrútiť a ohroziť životy na našej najvyťaženejšej dopravnej tepne na Slovensku. Situácia by sa mala riešiť, čo najrýchlejšie.

Začiatkom februára vyhlásili pod Strečnom mimoriadnu situáciu a to po udalosti, keď padajúce skaly zo skalného brala dopadli na cestu 1. triedy, ktorú poškodili a ohrozovali bezpečnosť vodičov na cestách.

Na cestu padali balvany, ktoré mali veľkosť až cez meter. Pod Strečnom už v uplynulých rokoch došlo aj k smrteľným úrazom, kedy padajúce skaly zabíjali. Geologický posudok určil, že situácia je vážnejšia, ako sa čakalo.

Cesta je nebezpečná

Dnes, 25. apríla zasadal krízový štáb, ktorý mal za úlohu zhodnotiť situáciu na základe vyhotovených analýz a geologických posudkov. Rokovanie dopadlo pomerne prekvapivo. Ohrozenie pod cestou je také veľké, že by sa pri prejazde týmto úsekom obávali aj samotní členovia krízového štábu.

 

Na mieste je po páde niekoľkých veľkých skál zúžená vozovka, následkom čoho vznikajú kolízne situácie. Aj dnes sa v úseku stali vážne dopravné nehody, pre ktoré musela byť cesta uzatvorená.

Členovia krízového štábu sa zhodli na tom, že je čo najskôr potrebné urobiť verejné obstarávanie na zabezpečovacie práce, hrozí totiž, že sa môžu zrútiť aj skaly mimo aktuálne zabezpečený úsek.

Aktuálne sa vykonávajú laboratórne testy a po Veľkej noci by celý projekt mala na stôl dostať Slovenská správa ciest, ktorá rozhodne o ďalšom postupe.

 

 

 

Na cestou je zvetrané bralo

Situácia v Strečne je dlhodobo zlá, na vine je obrovský skalný blok, ktorý zvetráva počasie. Riziko stúpa obzvlášť po výdatných zrážkach a mrazoch.

Takmer k tragédii došlo na ceste pod Strečnom v januári tohto roka, kedy vodičke spadol počas jazdy na čelné sklo kameň. Ako zázrakom sa vodičke nič nestalo.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
18 °C / 6 °C
Ingrida
Zajtra
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Piatok
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd