Stred týždňa prinesie ochladenie. Počasie dnes rozdelí Slovensko

Stred týždňa prinesie ochladenie. Počasie dnes rozdelí Slovensko
Veronika Sádovská

 Po niekoľkých mimoriadne teplých dňoch nás dnes čaká ochladenie. Studený front dnes teplotne rozdelí Slovensko. Nie všade letné počasie úplne skončí.

Od západu k nám počas noci začal postupovať studený front, ktorý sa asi postupne začal rozpadávať. Ten už aktuálne postupuje slovensko-českým pohraničím a k nám už neprinesie výrazné zrážky. Čo však prinesie, bude ochladenie.

Veľký rozdiel teplôt

Počas dopoludnia tento studený front postúpi z pohraničia s Českou republikou viac nad naše územie. Teplotne tak bude rozdeľovať Slovensko približne na polovicu.

 

Na severe, v Žilinskom kraji, ale aj na západnom Slovensku dnes očakávame ochladenie. A to pomerne výrazné. Maximálne teploty sa tam budú pohybovať od +11 °C do +18 °C. 

Stredné Slovensko bude teplotne rozdelené na dve polovice a v tej južnejšej, teplejšej, ortuť teplomera vystúpi aj na +25 °C.

Najteplejšie bude dnes na východe Slovenska, kde sa ochladenie bude týkať hlavne podtatranského regiónu. Na hornom Spiši a severných oblastiach Šariša bude maximálne teplota len +19 °C, na ostatnom území ale očakávame od +31 °C do +26 °C.

Na západe krajiny klesne teplota oproti utorku o takmer 15 °C
Na západe krajiny klesne teplota oproti utorku o 12 °C, imeteo.sk

Pozor si dávajte na vietor

Aj dnes sa poriadne rozfučí vietor, bude však o niečo nepríjemnejší, pretože z južného až juhovýchodného sa zmení na prudký severný. Zrána bude fúkať len slabý, postupne ale prevažne severný vietor s rýchlosťou 10 až 35 km/h, ojedinele až okolo 10 až  45 km/h.

 

Lokálne hlavne na západnom Slovensku môže vietor v nárazoch dosiahnuť 55 až 85 km/h.

Mnohé slovenské pranostiky spomínajú silný aprílový vietor. Jedna z nich hovorí, „keď v apríli hojne vietor duje, stodola sa zaplňuje." V posledným dňoch toho vetra máme dosť, tak snáď sa budú tešiť poľnohospodári a záhradkári.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
20 °C / 5 °C
Gizela
Zajtra
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd