Stredozemné a Jadranské more je nezvyčajné teplé. Pocítime to na jeseň a v zime. Ako?

Stredozemné a Jadranské more je nezvyčajné teplé. Pocítime to na jeseň a v zime. Ako?
Dominik Cenkner

Tohtoročné leto prináša na juh Európy jednu vlnu horúčav za druhou. Pociťujú to nielen obyvatelia na súši, ale aj morskí „obyvatelia“. Stredozemné more je totiž nezvyčajne teplé. A ak si myslíte, že vás sa to netýka, mýlite sa.

Stredozemné more je toto leto teplejšie ako kedykoľvek predtým od začiatku záznamov. Vedci ešte koncom júla informovali o tom, že sa prekonáva aj rekord.

Podľa španielskych výskumníkov bol na hladine Stredozemného mora nameraný teplotný rekord. S priemernou teplotou +28,71 °C bol v pondelok 24. júla takmer o pol stupňa prekonaný predchádzajúci rekord (+28,25 °C) z augusta 2003. Záznamy pochádzajú ešte z 80. rokov 20. storočia. 

Niekto by mohol namietať, že údaje sú len predbežné. Áno, je to tak, konečné vyhodnotenie bude trvať ešte približne rok. Tak či onak ale aj laik musí pochopiť, že teploty, aké sa merajú v Stredozemnom mori toto leto, sú nezvyčajne vysoké. 

Teplé more aj na začiatku tretej augustovej dekády

Stredozemné more si svoju vysokú teplotu uchováva ešte aj teraz, keď vstupujeme do poslednej desiatky augustových dní. V nedeľu 20. augusta popoludní sa teplota Stredozemného mora pohybovala od +25 °C do +28 °C v závislosti od lokality. Vo večerných hodinách to dokonca môže byť aj o stupeň či dva viac.

Nič sa na tom nebude meniť ani v nasledujúcich dňoch. Celý nasledujúci týždeň bude teplota Stredozemného mora približne rovnaká.

zdroj: ventusky.com
zdroj: ventusky.com

Teploty nad dlhodobým priemerom môžeme pocítiť aj na Slovensku

Kladné odchýlky teploty v Stredozemnom mori sa toto leto najčastejšie pohybujú medzi 3 a 5 °C. Na miestach pri pobreží Talianska a severnej Afriky je to dokonca 5 alebo 6 °C, čo už možno považovať za extrémne hodnoty. Neobvyklé prehrievanie Stredozemného mora sa začalo koncom júna, ale výrazne sa zrýchlilo s nástupom júlových horúčav, ktoré v posledných týždňoch sužujú južnú Európu.

Prvými zjavnými obeťami tejto morskej vlny horúčav sú koraly. Stredomorské koraly, hoci sú menej rozsiahle a rozmanité ako tropické, sú ekologicky veľmi dôležité a sú domovom mnohých morských druhov rastlín a živočíchov. 

Ich vyblednutie v dôsledku otepľovania morskej vody môže výrazne narušiť fungovanie celého potravinového reťazca, ktorý je od nich závislý. A to má vplyv na celý morský ekosystém.

Ak si myslíte, že vás sa toto otepľovanie netýka, mýlite sa. Mimoriadne vysoké teploty morskej vody by mohli výrazne zintenzívniť niektoré poveternostné javy.

Teplejšia voda sa totiž rýchlejšie vyparuje. Tým sa zvyšuje množstvo vlhkosti v atmosfére. Teplejšie more tiež spomaľuje ochladzovanie pevniny na jeseň a v zime.

Vyššie teploty v kombinácii s vyššou vlhkosťou môžu viesť k vzniku silných búrok a hlbokých tlakových níží. Tie môžu priamo ovplyvniť počasie v strednej Európe.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd