Strieľajú delami do BÚRKY, aby ochránili úrodu. Aký to ma efekt na silu búrky a pomáha to?

Peter Minárik

Poľnohospodári sa snažia využívať kadejaké metódy, aby ochránili úrodu pred skazou búrok. Búrky každoročne spôsobia škody za desiatky miliónov eur a nebezpečenstvo predstavujú predovšetkým krúpy, ktoré dokážu napáchať spúšť. V poslednom období sa začínajú objavovať na poliach delá, ktoré majú ochrániť úrodu. Má to však nejaký efekt?

Možno ste to už počuli, že určitá časť poľnohospodárov používa a ochranu pred búrkami delá. Tieto delá sa čoraz viac začínajú objavovať na niektorých poliach. Pomáhajú však a skutočne nás ochránia pred búrkami?

Delá sa používajú už veľmi dlho

Prvé pokusy s delami pred búrkami siahajú do konca 19. storočia, kedy sa začali experimenty s explozívnymi zariadeniami na ochranu viníc v Taliansku a vo Francúzsku. Odvtedy sa technológia vyvinula a zdokonalila, pričom moderné rázové delá sú schopné generovať tlakové vlny s frekvenciou niekoľkých výstrelov za minútu.

V súčasnosti sa rázové delá používajú v mnohých krajinách po celom svete, vrátane Spojených štátov, Kanady, Austrálie a viacerých európskych krajín.

 


 Poľnohospodári, ktorí pestujú citlivé plodiny ako ovocie, zeleninu a vinič, často investujú do týchto zariadení ako súčasť svojich stratégií na ochranu úrody.

Pred búrkami využívajú rázové delá

Rázové delá, známe aj ako protikrúpové delá, sú zariadenia, ktoré sa používajú v poľnohospodárstve na ochranu plodín pred škodlivými účinkami krúp. Tieto delá sú navrhnuté tak, aby vysielali silné tlakové vlny do atmosféry s cieľom narušiť formovanie krúp v búrkových oblakoch.

Aj keď je ich účinnosť predmetom diskusií, mnohí poľnohospodári veria, že rázové delá im pomáhajú znižovať škody spôsobené krúpami.

Teória za týmito delami je, že akustické rázové vlny môžu narušiť tvorbu ľadových častíc v oblakoch a tým zabrániť vzniku krúp.

 
 

Dokážu delá ovplyvniť búrku?

Účinnosť rázových diel je predmetom sporov a vedeckých diskusií. Kritici tvrdia, že neexistujú dostatočne spoľahlivé dôkazy o ich efektívnosti a že ochrana plodín pred krúpami je viac výsledkom šťastia než technológie. Niektoré štúdie naznačujú, že rázové delá nemajú výrazný vplyv na zníženie veľkosti krúp alebo frekvencie búrkových zrážok.

Napriek tomu mnohí poľnohospodári veria v ich účinnosť a považujú ich za dôležitý nástroj v boji proti prírodným hrozbám. Tento rozdiel v názoroch môže byť spôsobený rôznymi klimatickými podmienkami a typmi búrok v rôznych regiónoch, čo ovplyvňuje aj efektívnosť diel.

Vedecký konsenzus je teda taký, že sa nepreukázal vplyv ani len čiastočný na vplyv búrok, či vývoj krúp v oblakoch. Mnoho štúdií naznačuje, že ich efekt je minimálny alebo neexistuje.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd