Studený front dnes priniesol najsilnejšie búrky na Ukrajinu. Čo príde teraz?

Peter Minárik

Studený front ovplyvňoval počasie v Európe niekoľko uplynulých dní. Dnes však zavŕšil svoju cestu a nad Ukrajinou sa rozpadal. Teraz čaká našu oblasť o čosi pokojnejšie počasie.

Niekoľko uplynulých dní sa nad Európou vlnil studený front, ktorý za uplynulé 4 dni priniesol na náš kontinent viac ako 700 000 úderov bleskov. Elektrická aktivita je vždy veľmi nebezpečná, no problémy spôsobovali iné sprievodné javy.

Vlniaci sa studený front bol závislý len od lokálnych podmienok. Na fronte nepanovala dobrá dynamika a tak sme len výnimočne boli svedkami sformovania sa nejakého výraznejšieho búrkového systému. Vznikali skôr lokálnejšie búrky, ktoré boli na určitých miestach intenzívne. Najintenzívnejšie búrky sme zaznamenali v susednom Česku, kde sa vyskytlo intenzívne krupobitie. To zasiahlo napríklad mestá Hradec Králové, České Budejovice, či Zruč nad Sázavou.

Dnes studený front postupoval ďalej a ovplyvnil počasie predovšetkým na Balkáne, na Ukrajine a v časti Ruska. Ako vidieť na mape, tak dnešné búrky priniesli do Európy niečo málo cez 100 000 bleskových úderov, pričom drvivá väčšina bleskov udrela nad Ukrajinou.

zaznamenané blesky nad Európou
zaznamenané blesky nad Európou, zdroj: blesky.bourky.cz
 

Čo prinesie počasie teraz?

V našej oblasti bude počasie ovplyvňovať oblasť nižšieho tlaku vzduchu, ktorá prinesie na naše územie prevažne oblačný sviatočný deň s možnými prehánkami. Zrážky však nebudú výrazné a neočakáva sa ani búrka. Do našej oblasti sa totiž dostáva chladnejší vzduch od severu, ktorý zároveň aj stabilizuje vzduchovú hmotu.

Zároveň sa od severu tlačí nad náš kontinent tlaková výš, ktorá ovplyvní počasie na Slovensku už od štvrtka. Pred nami je tak na niekoľko dní stabilné a aj slnečné počasie.

 

To však nevydrží dlho a už v nedeľu sa očakáva ďalšie zhoršenie počasia. Cez naše územie rýchlo postúpi studený front, ktorý môže počas nedele priniesť na naše územie ďalšiu vlnu búrok.

Od pondelka však modely avizujú ďalšie prechodné zlepšenie počasia, no nateraz to na nástup veľmi teplého a stabilného počasia nevyzerá. Pripravte sa preto na premenlivejšie a chladnejšie počasie. Vývoj deň po dni si pozrite TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Zajtra
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Zina
Streda
Prehánky, búrky
26 °C / 7 °C
Júlia
Štvrtok
Polooblačno
26 °C / 8 °C
Želmíra
Piatok
Prehánky, búrky
25 °C / 7 °C
Ela
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd