Studený front okrem búrok vyprodukoval aj TORNÁDO

Studený front okrem búrok vyprodukoval aj TORNÁDO
Peter Minárik

Cez našu oblasť sa v priebehu včerajšieho dňa hnali početné prehánky a búrky, z ktorých niektoré boli aj intenzívne. Udreli tisícky bleskov a škody spôsoboval silný nárazový vietor, no dokonca je podozrenie aj na tornádo.

Sobota bola v Európe mimoriadne búrlivá. Na vine bol prechod výrazného studeného frontu, ktorý oddeľoval teplotne dve veľmi výrazné vzduchové hmoty. Zatiaľ čo pred týmto studeným frontom prúdil do našej oblasti veľmi teplý vzduch, vďaka ktorému sa teploty dostávali až nad +20 °C, tak hneď za frontom sa od severu prepadal veľmi chladný vzduch.

Výrazný teplotný kontrast a dynamika na studenom fronte priniesla do Európy množstvo búrok. Na našom území sme zaznamenali 500 bleskov, no u našich susedov bol tento počet oveľa vyšší, a to predovšetkým v Slovinsku, kde sa jednalo o naozaj intenzívnu vlnu búrok.

zaznamenané blesky v Európe
zaznamenané blesky v Európe, zdroj: blesky.bourky.cz

Búrky v našej oblasti prinášali najmä lejak a prechodné zosilnenie vetra. Ojedinele sa vyskytli aj nezvyčajnejšie javy ako napríklad gustnádo, ktoré sa vyskytlo pri českom Hodoníne. Gustnádo však nepredstavuje od podobného javu, ktorým je tornádo veľké nebezpečenstvo. Gustnádo je krátkodobý, plytký, povrchový vír, ktorý sa tvorí v dôsledku prúdenia vzduchu z búrky. Svojím tvarom pripomína tornádo, no tento vír nie je spojený so základňou búrky, a ide tak o výrazný prachový vír.

V Nemecku sa taktiež vyskytovali búrky, no išlo o iný typ búrok. Zatiaľ čo v našej oblasti sa tvorili búrky na studenom fronte, tak v Nemecku išlo o búrky, ktoré sa tvorili v instabilnom vlhkom vzduchu, ktorý sa dnes dostane aj nad naše územie. Tieto búrky však boli taktiež nebezpečné a priniesli podľa predbežných informácií aj tornádo.

 

Tornádo malo zosadnúť pri Frankfurte

Stránka záchranárov Feuerwehr der Stadt Büdingen informovala, že v obci Kefenrod-Bindsachsen, severne od Frankfurtu nad Mohanom sa vyskytlo slabšie tornádo.

Na miesto ihneď vyrazilo niekoľko záchranárov aj z okolitých dedín a miest, ktorí sa snažili odstrániť následky búrok a zabezpečiť strechy. Tornádo poškodilo niekoľko striech.

 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
23 °C / 6 °C
Roland
Zajtra
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Sobota
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Prehánky
20 °C / 7 °C
Bonifác
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd