Studený front sa oneskoril. Dnešný deň bude ešte príjemný. Odkiaľ dnes a kedy čakať PRVÉ BÚRKY?

Studený front sa oneskoril. Dnešný deň bude ešte príjemný. Odkiaľ dnes a kedy čakať PRVÉ BÚRKY?
Peter Minárik

Dnes nás čaká zmena počasia, ktorá po niekoľkých dňoch ukončí vlnu teplého a slnečného počasia. Dnes už také ,,dokonalé,, počasie ako včera síce na našom území nebude, ale po väčšinu dnešného dňa bude stále prevládať prevažne pokojné počasie. To sa zhorší až k večeru.

Včera sme zažili vyvrcholenie šnúry slnečného a veľmi teplého počasia. Teploty sa hneď na niekoľkých miestach nášho územia vyšplhali až nad hranicu +30 °C, pričom najteplejšie bolo v Mužli. Tu sa teplota dostala k +33 °C.

Dnes bude o čosi chladnejšie ako včera, no stále teplejšie ako sa pôvodne očakávalo. Studený front, ktorý dnes na naše územie prinesie búrky a zmenu počasia sa totiž oneskoril a nepriaznivé počasie príde až o niekoľko hodín neskôr.

Po väčšinu stredy ešte pokojné počasie

V priebehu rána a dopoludnia ešte očakávajte na našom území prevažne jasné až polooblačné počasie. S pribúdajúcimi hodinami však bude oblačnosti čoraz viac.

V priebehu popoludňajších hodín môže byť na západe Slovenska miestami až oblačno, no stále sa neočakávajú ani prehánky, ani búrky.

Prvé prehánky a búrky sa na našom území začnú objavovať až v priebehu neskoršieho večera po západe Slnka. Hlavná vlna búrok sa začne tvoriť nad alpskou oblasťou a nad Rakúskom a v priebehu večera bude zaujímavé sledovať, čo sa deje v oblasti východného Rakúska. Práve odtiaľ by k nám mali búrky doraziť.

Čaká nás búrlivá noc

Najaktuálnejšie výstupy numerických modelov naznačujú, že prvé búrky sa začnú na našom území objavovať až po 21:00 v oblasti západného Slovenska. Do polnoci by malo byť búrlivo na západe a severozápade Slovenska.

Vzhľadom na oneskorenie búrok budú aj sprievodné javy o čosi slabšie, a tak bude najnebezpečnejšia predovšetkým elektrická aktivita búrok.

Búrky by sa počas večera a noci mali vyskytovať na západnom a severozápadnom Slovensku a počas noci by malo prejsť do dažďa, ktorý sa začne presúvať smerom na východ.

Užite si tak ešte relatívne pokojný deň. Nepriaznivé počasie sa oneskorí o niekoľko hodín, no celkom určite sa počas večera a noci počasie zmení a zajtra už bude oveľa chladnejšie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
20 °C / 3 °C
Viktória
Zajtra
Polooblačno
21 °C / 4 °C
Blažena
Nedeľa
Prehánky, búrky
22 °C / 7 °C
Pankrác
Pondelok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Servác
Utorok
Prehánky
20 °C / 7 °C
Bonifác
Streda
Polooblačno
25 °C / 7 °C
Žofia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd