Štvrté globálne vymieranie koralov je v plnom prúde. Ide o ničivú udalosť

Štvrté globálne vymieranie koralov je v plnom prúde. Ide o ničivú udalosť
Veronika Sádovská

V súčasnosti zažívame štvrté veľké vymieranie alebo vybielenie koralov na Zemi. Je to nezvratná udalosť, ktorá môže natrvalo poškodiť oceánsky ekosystém.

Podľa vedcov NOAA svet v súčasnosti zažíva ďalšiu globálnu udalosť bielenia koralov. Toto je štvrtá takáto celosvetová udalosť, ktorá bola zaznamenaná v histórii, a druhá za posledných 10 rokov.

Tepelný stres z otepľovania oceánov pôsobí na koraly devastačne. Monitoruje a predpovedá ho organizácia NOAA Coral Reef Watch (CRW), bol, a naďalej je, rozšírený v povodiach Atlantiku, Tichého oceánu a Indického oceána.

Monitorovanie tepelného stresu CRW je založené na údajoch o teplote morskej hladiny od roku 1985 až po súčasnosť z kombinácie satelitov NOAA a partnerských spoločností.

 

Koraly vymierajú na severnej aj južnej pologuli

„Od februára 2023 do apríla 2024 bolo zdokumentované významné bielenie koralov na severnej aj južnej pologuli každej hlavnej oceánskej panvy," povedal Dereck Manzell, koordinátor CRW NOAA.

Od začiatku roka 2023 bolo potvrdené masové bielenie koralových útesov v trópoch vrátane Floridy v Spojených štátoch, Karibiku, Brazílie, východného tropického Tichomoria (vrátane Mexika, Salvádoru, Kostariky, Panamy a Kolumbie),Veľkej koralovej bariéry v Austrálii, veľkých oblastí južného Pacifiku (vrátane Fidži, Vanuatu, Tuvalu, Kiribati, Samoy a Francúzskej Polynézie), ale aj Červeného mora (vrátane Akabského zálivu), Perzského zálivu a Adenského zálivu.

NOAA tiež získala potvrdenie rozsiahleho vybielenia v iných častiach povodia Indického oceánu, vrátane Tanzánie, Kene, Maurícia, Seychel, Tromelínu, Mayotte a západného pobrežia Indonézie.

Koraly sa môžu zotaviť, ALE

Keďže oceány sa naďalej otepľujú, bielenie koralov sa stáva častejším a závažnejším," povedal Manzello. „Keď sú tieto udalosti závažné alebo dostatočne dlhotrvajúce, môžu spôsobiť úmrtnosť koralov a poškodiť ľudí, ktorých živobytie závisí od koralových útesov."

 

Bielenie koralov, najmä v širokom meradle, má vplyv na ekonomiku, živobytie, potravinovú bezpečnosť a ďalšie, ale nemusí to nevyhnutne znamenať, že koraly zomrú. Ak sa stres, ktorý na koraly dopadá, zníži, môžu sa zotaviť a koralové útesy môžu naďalej poskytovať ekosystémové služby, na ktoré sa všetci spoliehame.

To ale znamená, že by mali okamžite všetky krajiny prispieť k znižovaniu emisií skleníkových plynov, používaniu obnoviteľných zdrojov a iných stratégií, ktoré udržia nárast globálnej teploty na čo najpriaznivejšej úrovni.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
25 °C / 8 °C
Lea
Zajtra
Jasno
26 °C / 8 °C
Anastázia
Streda
Jasno
25 °C / 8 °C
Sviatok práce
Štvrtok
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Žigmund
Piatok
Prehánky, búrky
20 °C / 7 °C
Galina
Sobota
Prehánky
20 °C / 5 °C
Florián
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd