Štvrtok neprinesie výraznejšiu zmenu. Na horách pozor na mokré lavíny

Štvrtok neprinesie výraznejšiu zmenu. Na horách pozor na mokré lavíny
Zuzana Macháčová

Štvrtok neprinesie výraznejšiu zmenu. Opäť nás čaká premenlivé počasie, našťastie, zrážok bude menej. Na horách stále platí mierne lavínové nebezpečenstvo.

O štvrtkové premenlivé počasie sa postarala tlaková níž, ktorá k nám zasahovala od juhovýchodu z oblasti Rumunska a Bulharska a čiastočne ovplyvňovala počasie aj na Slovensku, a to najviac na východe.

Súčasne nad Alpy zasahoval od juhozápadu výbežok tlakovej výše, preto bolo na západe počas štvrtka menej oblakov. Počas dnešného dňa sa situácia výraznejšie nezmení. 

Teplota sa bude udržiavať v intervale od +8 °C do +13 °C, na západe a juhu stredného Slovenska sa vyšplhá až na +16 °C. Zrážky sa očakávajú len výnimočne, od výšky 1 200 m n. m. budú snehové. Vietor bude naďalej fúkať od severozápadu až severu rýchlosťou do 25 km/h.

Počasie na štvrtok

Na západnom Slovensku bude počas štvrtka prevládať celkom príjemné, premenlivo oblačné počasie. Teplota vystúpi od +14 °C do +16 °C.

 


 Na strednom Slovensku sa bude na oblohe oblačnosť striedať. V Žilinskom kraji jej bude o niečo viac a tam môže výnimočne spadnúť aj nejaká dažďová kvapka,  od 1100 m aj snehová vločka. Teplota sa bude pohybovať od +8 °C do +14 °C. 

Východ našej krajiny čaká dnes premenlivá oblačnosť, z ktorej môže v Prešovskom kraji spŕchnuť. Teplota sa bude pohybovať od +9 °C do +14 °C. Zafúka tu severozápadný až severný vietor rýchlosťou do 25 km/h. 

Ak sa vyberiete na hory, čaká vás premenlivá oblačnosť, výnimočne so slabými zrážkami. Vo výške 1 500 m sa bude teplota pohybovať okolo +1 °C.

Na najvyššie položených zjazdovkách sú stále desiatky centimetrov snehu. V Lomnickom sedle leží okolo 120 cm snehu. Vo Vysokých a Západných Tatrách naďalej pretrváva mierne lavínové nebezpečenstvo. 

Mierne lavínové nebezpečenstvo

Silné jarné slnko počas dňa spôsobí, že popoludní sa 2. stupeň lavínového nebezpečenstva rozšíri aj do stredných polôh (pod 1800 m n. m.). Snehová pokrývka oťažie a premočí sa. Druhým lavínovým problémom bude teda mokrý sneh, a to na J,JV a JZ a Z orientáciách. Objaviť sa môžu lavíny z mokrého snehu, prípadne základové lavíny z mokrého snehu, a to najmä na svahoch s viditeľnými nátržami. Buďte preto opatrní.

 

V roku 1953, 14 marca, namerali minimálnu teplotu v Oravskej Lesnej -25 °C. V ten istý deň, ale v roku 2011 bolo v Bratislave takmer +23 °C. Našťastie, dnes nás nečaká ani jeden z týchto extrémov. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd