Štvrtok prináša na naše územie zrážky. Pozor na poľadovicu a hmlu na cestách

Štvrtok prináša na naše územie zrážky.  Pozor na poľadovicu a hmlu na cestách
Zuzana Macháčová

Štvrtok prinesie opäť vyššie teploty, ale aj zrážky, dokonca niekde aj snehové. Pozor na silný a nepríjemný vietor na horách. 

Vonku vychádzajú prvé jarné kvety a na juhu pučia aj niektoré ovocné stromy, ale niet sa čomu čudovať, lebo aj počas stredy sa teplota v Podunajskej nížine vyšplhala do +15 °C. 

Slovensko bolo počas stredy v silnom a teplom západnom prúdení medzi tlakovou výšou nad južnou Európou a tlakovou nížou nad severnou Európou.

Aj dnes budú vyššie teploty

Zväčšujúcu oblačnosť má na svedomí studený front od severozápadu, avšak ten sa bude dnes nad severným Slovenskom, Poľskom a Ukrajinou vlniť a zároveň aj oddeľovať chladnejší vzduch nad severnou Európou od teplého nad južnou polovicou Európy. 

Naša krajina sa nachádza v tej teplejšej časti, a preto aj dnes očakávame vyššie teploty, a to od +8 °C do +14 °C, na severe od +4 °C do +7 °C. 

Zrážky sa dnes vyskytnú hlavne v severnej polovici, a to na viacerých miestach, pričom z rána boli na severe a východe v nižších polohách zmiešané alebo snehové v dôsledku sneženia. Vietor bude fúkať od juhozápadu až západu rýchlosťou do 30 km/h a na severe do 45 km/h. 

 

Pozor si treba dať z rána hlavne na severe Slovenska v Žilinskom a Prešovskom kraji, pretože sa tam vyskytuje poľadovica, preto jazdite opatrne. 

Opatrne aj v Myjave, Novom Meste nad Váhom, Topoľčanoch, Hlohovci, Trnave a Piešťanoch, platí tam výstraha prvého stupňa pred hmlou. 

Počasie na štvrtok

Na západe Slovenska bude dnes prevažne oblačno až zamračené. Na viacerých miestach sa vyskytne dážď alebo prehánky, ale na juhozápade bude zrážok menej. Teplota vystúpi od +8 do +14. 

Na strednom Slovensku bude takmer zo zatiahnutej oblohy, tiež na viacerých miestach pršať. Teplota sa bude pohybovať od + 4 °C do +13 °C. 

Na východe našej krajiny bude hmlisto, na viacerých miestach sa vyskytne dážď alebo prehánky, ktoré budú na severe spočiatku zmiešané alebo snehové. Teplota vystúpi na +2 °C až +10 °C.

Víchrica na horách 

Ak sa chystáte dnes na hory, tak tam bude prevládať oblačné až zamračené počasie. Na mnohých miestach bude tiež pršať alebo sa vyskytnú prehánky a zhruba od 1 400 m sa očakáva sneženie. Bude veľmi veterno, dokonca je vydaný 2. stupeň výstrahy pred vetrom v Prešovskom, Žilinskom a Banskobystrickom kraji, preto radšej aktivity v prírode dnes odložte. 

 

Na horách nad cca 1400 m sa očakáva výskyt vetra, ktorý dosiahne krátkodobo v nárazoch rýchlosť 110 - 135 km/h, t.j. až víchrica. 

Hovorí sa, že od 8. do 15. februára prichádza so 60 % pravdepodobnosťou tzv. Valentínska zima, ale v tomto roku je to skôr Valentínske oteplenie, ktoré vyvrcholí v sobotu. Ak vás zaujíma aké počasie nás čaká nasledujúce dni, tak si pozrite našu dennú predpoveď počasia TU

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Zamračené
22 °C / 4 °C
Svetozár
Zajtra
Búrky
20 °C / 5 °C
Gizela
Sobota
Búrky
23 °C / 5 °C
Viola
Nedeľa
Búrky
25 °C / 5 °C
Gertrúda
Pondelok
Prehánky, búrky
25 °C / 6 °C
Bernard
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Zina
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd