Sú tu obľúbené Lyridy. Tento meteorický roj je bohatý na „padajúce“ hviezdy

Veronika Salayová

Tí, ktorí sa radi pozerajú na oblohu plnú „padajúcich“ hviezd, si v týchto dňoch prídu na svoje. Na oblohe je od dnešného dňa aktívny meteorický roj Lyridy, ktorý prináša množstvo žiarivých meteorov. 

Na nočnej oblohe sú od dnešného dňa aktívne Lyridy. Tento meteorický roj patrí medzi najstaršie a Lyridy boli zdokumentované už pred 26 storočiami. Je to tiež prvý významný meteorický roj, ktorý sa objavil od Kvadrantíd od začiatku januára. 

Lyridy sa objavujú na oblohe každý rok v druhej polovici apríla a sú charakteristické pomerne rýchlymi meteormi. Na oblohe sú činné od 16. do 25. apríla, pričom svoje maximum dosiahnu vo večerných hodinách v sobotu 22. apríla.

Najlepší čas na ich pozorovanie však bude v nedeľu 23. apríla pred úsvitom, kedy pozorovanie nebude rušiť Mesiac svojím jasom. Počas vrcholu Lyríd môžeme na oblohe  napočítať až 20 meteorov za hodinu, t.j. v priemere jeden meteor každé tri minúty.

Meteory budú zdanlivo vychádzať zo súhvezdia Lýra, severovýchodne od žiarivej hviezdy Vega, na hraniciach so súhvezdím Herkules.

Ako ich ideálne pozorovať?

Na to, aby sme videli čo najviac „padajúcich“ hviezd, však nie je potrebné pozerať sa priamo na radiant Lýry. Ak chcete získať čo najlepší výhľad na tieto meteory, môžete si ľahnúť na chrbát s nohami smerujúcimi na východ a snažiť sa o čo najširší výhľad na oblohu, ideálne bez svetelného smogu.

Potom stačí dať očiam 20 až 30 minút, aby sa prispôsobili tme. Takýmto spôsobom môžeme vidieť na nočnej oblohe aj slabšie meteory. 

Lyridy síce nepatria medzi najvýraznejšie meteorické roje počas roka. Pozorované maximum činnosti je úzke a úkaz trvá celkovo menej ako týždeň. No aj napriek tomu sú veľmi obľúbené, pretože prichádzajú na „scénu“ po relatívne dlhej odmlke od iných meteorických rojov.  

Po trojmesačnom meteorickom „suchu“ sú tak oddnes aktívne Lyridy, ktoré každú noc prinesú na oblohu množstvo meteorov. Medzi nimi sa môžu objaviť aj jasnejšie meteory, známe ako lyridské ohnivé gule, ktoré za sebou okrem iného nechávajú aj dlhý chvost. Máte sa na čo tešiť. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd