Sucho je extrémne a voda na Slovensku dochádza. Použitie vody obmedzili v týchto ďalších lokalitách

Peter Minárik

Tento rok prináša do Európy jedno z najväčších súch za uplynulé roky. Problémy s nedostatkom vody sú hneď vo viacerých štátoch Európy a problémy s nedostatkom vody sa nevyhýbajú ani Slovensku. Kritická situácia začala byť už v júni a teraz sa situácia zhoršila v ďalších lokalitách.

Za normálnych okolností má naše územie bohaté zásoby vodných zdrojov, ktoré nám môžu závidieť. Vodou u nás príliš nezvykneme šetriť. Pitnou vodou napúšťame v lete bazény a celoročne dokonca splachujeme toalety, čo je v niektorých krajinách sveta absolútne neprípustné.

Klimatické zmeny nám však už tento rok dávajú najavo, že s plytvaním vody treba skoncovať. Už aj Slovensko začína pociťovať nedostatok pitnej vody. Viaceré vodné zdroje vysychajú a čo je vážne, problémy sa začínajú týkať aj podzemnej vody, ktorej výška klesá.

Sucho sužuje Európu

Tento rok patrí k najsuchším v histórii. Vo viacerých krajinách Európy sa problém začal nabaľovať už počas uplynulej zimy. Snehovej pokrývky bolo príliš málo, čo doslova katastrofálne pociťujú v Taliansku. V Pádskej nížine je najhoršie sucho za uplynulých 70 rokov, rieky vyschli a vody je v mnohých provinciách nedostatok. V zime totiž napadlo v Alpách málo snehu, čo malo za následok aj nedávnu katastrofu na Marmolade, kde sa odtrhol kus ľadovca a následná lavína zložená z ľadu, kameňa a bahna zabila podľa najnovších informácii 11 ľudí.

Aj za túto katastrofu je zodpovedná klimatická zmena a sucho počas zimy. Ľadovec totiž zvyčajne pokrýva hrubá vrstva snehu, ktorá sa topí postupne a počas letných mesiacov zabezpečuje udržiavanie stabilnej teploty ľadovca a taktiež odrážanie slnečných lúčov.

Tento rok je však ľadovec bez snehu. Topí sa a dokonca bojuje s historicky najvyššími teplotami. Deň pred tragédiou namerali na ľadovci historicky najvyššiu teplotu až +10 °C.

Sucho však sužuje aj ďalšie krajiny. V Portugalsku a v Španielsku majú najhoršie sucho za posledných 1000 rokov a nedostatok vody bude mať zásadný vplyv na poľnohospodárstvo krajín aj v nasledujúcich rokoch.

Najnovšia štúdia ukázala, že do roku 2050 sa plocha vhodná pre pestovanie vinnej révy na Pyrenejskom polostrove zmenší o štvrtinu a do roku 2100 by mala produkcia olív v oblasti južného Španielska klesnúť o 30%. 

Extrémne sucho sužuje aj Slovensko

Od konca zimy začína nedostatok zrážok sužovať aj Slovensko. Zrážkový deficit sa zvyšuje na celom území. Situácia sa na konci júna zlepšila na západnom Slovensku, ale extrémne sucho opäť sužuje viaceré regióny Slovenska.

Najkritickejšia situácia je v Banskobystrickom kraji a na východnom Slovensku, kde chýba v priemere od 120 do 170 mm zrážok, čo sú extrémne hodnoty. Táto chýbajúca vlaha sa prejavuje na hladine riek, ale čo je vážnejšie už aj na výdatnosti vodných zdrojov a na výške podzemnej vody.

 

Mimoriadne sucho na východe

Pre nedostatok zrážok neklesá len povrchová voda, ale po dlhom období sucha aj voda podzemná, čo je problém, ktorý trápi aktuálne takmer všetky vodárenské spoločnosti. Podzemné vody na Slovensku predstavujú viac ako 80% z celkového zásobovania obyvateľstva pitnou vodou.

Vo Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti, a.s. (VVS, a.s.) je podiel využitia podzemných vôd k povrchovým vodám 49.45% Najvýznamnejšími zdrojmi povrchovej vody pre VVS, a.s sú vodárenské nádrže Starina a Bukovec, z podzemných zdrojov je to prameň Drieňovec.

„Zásoby vody vo vodárenských nádržiach Bukovec, Starina má v evidencii Slovenský vodohospodársky podnik, š.p. Košice a Trebišov. U podzemných vodárenských zdrojov sa v niektorých lokalitách prejavuje znížená výdatnosť prameňov a vrtov. Vzniknutú situáciu sa ale Východoslovenská vodárenská spoločnosť, a.s. snaží operatívne riešiť k spokojnosti spotrebiteľov pitnej vody,“ reaguje na aktuálnu situáciu Ing. Ingrid Mydlová, vedúca útvaru vodohospodárskeho rozvoja VVS, a.s.

Východoslovenská vodárenská spoločnosť, a.s. zásobuje pitnou vodou takmer milión obyvateľov Východného Slovenska. Aktuálne sú odporúčania spojené s eliminovaním odberu vody pre potreby napúšťania domácich bazénov, polievania trávnikov, či umývania áut.

V lokalite Prešov sú problémy v štyroch obciach a to Tuhrina, Žehňa, Mirkovce a Lesíček. Spomínané obce pre zníženú výdatnosť prameňov zásobujú dopĺňaním vody do vodojemov cisternou, preto odberatelia doteraz nedostatok vody veľmi nepocítili. Samozrejme boli vyzvaní, aby vodou šetrili.

V lokalite Bardejov v súvislosti s pretrvávajúcim suchom a horúčavami zatiaľ eviduje mierny nedostatok vody z vodných zdrojov v 3 obciach. Jedná sa o obce Vyšný Kručov, Harhaj a Kurima.

Problémy v lokalite Košice sú v obciach Ruskov, Ďurkov a Svinica a v lokalite Humenné v obci Svetlice. Obyvatelia sú vyzvaní aby nenapúšťali bazény a nepolievali trávniky.

Najhoršie so suchom je na tom Banskobystrický kraj

Najväčší deficit zrážok za tento rok evidujú hydrológovia v oblasti Banskej Bystrice, kde chýba už viac ako 170 mm zrážok. Vodári zakázali napúšťanie bazénov, polievanie ihrísk a cestnej zelene, zakázali umývanie áut a zakázali polievať pitnou vodou záhrady a trávniky v týchto obciach:

vodu vodári obmedzili v týchto obciach na juhu Slovenska
vodu vodári obmedzili v týchto obciach na juhu Slovenska

Sucho pociťuje aj okolie Trenčína

Šetriť pitnou vodou už musia aj obce v okolí Trenčína. Ľudia majú zákaz ňou napúšťať bazény, či umývať autá napríklad v Trenčianskych Miticiach. Zákaz je dočasný do zlepšenia situácie.

Úsporne s vodou musia narábať aj obyvatelia obce Chocholná - Velčice. Tu však majú zákaz aj čerpať vodu z miestneho potoka. Vodohospodári tým chcú ochrániť ekosystém. V potoku už totiž pre sucho uhynuli ryby.

Vyhliadky počasia žiaľ nádej na zlepšenie situácie nadávajú, ba priam naopak. Situácia sa zhorší. Do konca mesiaca sa totiž výraznejšie zrážky neočakávajú.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd