Sucho sa bude zhoršovať, ale zrážok je dosť. Vieme, čo ho spôsobuje

Sucho sa bude zhoršovať, ale zrážok je dosť. Vieme, čo ho spôsobuje
Veronika Sádovská

Posledné roky hovoríme stále častejšie o suchu a zároveň aj o bleskových povodniach. Ako je to možné? Vysvetlil to český klimatológ. Sucho ovplyvňujú iné faktory ako kedysi. Aké?

V posledných 20 rokoch sa začína meniť príčina, prečo vzniká sucho. Zatiaľ čo v minulosti to bolo hlavne vďaka nedostatku zrážok počas dlhšieho obdobia, keď podpriemerne pršalo, teraz to súvisí okrem iného s nárastom teploty vzduchu.

V dôsledku väčšieho tepla sa vyparuje viac vody z pôdy a sucho teda začína byť aj pri relatívne normálnych zrážkach. Novinárom to povedal klimatológ Pavel Zahradníček z Ústavu výskumu globálnej zmeny Akadémie vied ČR. Kvôli nesprávnemu hospodáreniu s vodou a rozvoju erózie pôdy podľa neho krajina navyše pozvoľna stráca schopnosť zadržiavať túto životodarnú tekutinu.

 



Problém je aj v rozložení zrážok

Dĺžka trvania sucha je podľa klimatológa väčšinou veľmi závislá od množstva zrážok. „Môže síce spadnúť náhle veľký úhrn zrážok z búrky a na krátku dobu dosýtiť pôdu, ale zase rýchlo vyschne. Na ukončenie nejakej suchej epizódy väčšinou je potrebné vlhšie obdobie trvajúce aspoň niekoľko dní s trvalým dažďom," povedal.

Väčšinou epizóda sucha trvá niekoľko mesiacov, ale môže byť aj niekoľko rokov, ako napríklad obdobie sucha v Česku trvajúce od roku 2015 do roku 2020.

„Množstvo zrážok sa v Česku dlhodobo nemení. Naopak dokonca veľmi mierne rastie. Čo sa ale mení je charakter zrážok. V období apríl až jún nám zrážky klesajú, a naopak počas júla až septembra rastú, a to hlavne vďaka kratším vyšším úhrnom. Tým, čo ovplyvňuje výrazne sucho v súčasnej dobe, sú teda teploty vzduchu a vďaka tomu zvýšený výpar,“ povedal klimatológ. Obdobná situácia je aj u nás.

Záhradníček uviedol, že sucho možno považovať do ďalších rokov za asi najväčšiu hrozbu. Očakáva, že sa nebude vyskytovať každý rok, budú aj veľmi vlhké roky, ale pravdepodobnosť suchých a silnejších epizód bude narastať. Zároveň sa podľa neho bude vyskytovať v roku viac dní s nízkou pôdnou vlhkosťou.

Aktuálna intenzita sucha na Slovensku
Aktuálna intenzita sucha na Slovensku, intersucho.sk

Vznikajú varovné programy

Sucho negatívne ovplyvňuje poľnohospodárstvo a taktiež je jedným z hlavných príčin vzniku rozsiahlych požiarov. Práve preto vznikli varovné systémy ako napríklad Intersucho. Podľa neho bojovať so suchom sa nedá, dá sa len naňho vhodne pripraviť.

V prvom rade sa treba šetrnejšie správať k pôde a nezhoršovať jej schopnosť zadržať vlahu. Mal by byť tiež dostatok nádrží na zachytenie vody v čase jej nadbytku, čo umožní jej neskoršie použitie napríklad na závlahy v čase sucha. Samotné zavlažovanie bez dostatočného zdroja vody je podľa neho problematické. To je jednoduchá vec, ktorú môže pre pôdu a vodu urobiť každý jeden z nás.

 

„Aby tieto všetky opatrenia boli vôbec účinné, je nutné zmierniť samotnú klimatickú zmenu, a teda aj nárast teplôt vzduchu. To sa samozrejme môže podariť vďaka znižovaniu emisií skleníkových plynov," povedal Zahradníček. Vďaka tomu by sa podľa neho riziko sucha znížilo na úroveň z minulosti, na ktorú je krajina zvyknutá. To by viedlo k väčšej potravinovej sebestačnosti a menším ekonomickým nákladom, dodal.

Toto opatrenie je ale už v kompetencii vlád, organizácií a nadnárodných firiem, aby znižovali úroveň uhlíka a emisií a nepodporovali tak zvyšovanie teploty a zhoršovanie skleníkového efektu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
34 °C / 12 °C
Božena
Zajtra
Horúco
37 °C / 8 °C
Krištof
Pondelok
Prehánky, búrky
30 °C / 15 °C
Marta
Utorok
Jasno
30 °C / 11 °C
Libuša
Streda
Jasno
33 °C / 14 °C
Ignác
Štvrtok
Skoro jasno
33 °C / 14 °C
Božidara
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd